5 európai nagyvárosban tervezhetett merényletet az Iszlám Állam

-

Már a november 13-i párizsi merényletek előtt a titkosszolgálatok tudomására jutott, az Iszlám Állam 60 harcosa érkezett Európába, hogy támadásokat hajtsanak végre a kontinens nagyvárosaiban – árulta egy el a terrorelhárítás egy meg nem nevezett, magas rangú tagja a CNN-nek.


A forrás szerint 5 európai városban terveztek merényleteket elkövetni: Párizs, London és Berlin mellett Belgium valamelyik városa is a célpontok között volt. Az ötödik városról nem mondott semmi közelebbit. A szakértő Abu Mohammed al-Adnanit, az Iszlám Állam külföldi műveleteinek vezetőjét jelölte meg az akciók kulcsfigurájaként. Arról nem tudni, hogy a merényleteket egyszerre akarták-e végrehajtani.


Az információ azonban túl töredezett, bizonytalan és nehezen megerősíthető volt ahhoz, hogy a titkosszolgálatok érdemi lépéseket tegyenek. A párizsi merényleteket megelőzően pedig nem mutatkozott arra utaló jel, hogy a tervek a megvalósítás útjára léptek volna.

Az Iszlám Állam egyébként nem csinált különösebb titkot az Európa elleni ambícióiból és vezetői több alkalommal is nyilvános üzenetekben fenyegették meg a terrorszervezet ellen felállított nemzetközi koalíció tagjait.

A titkosszolgálatokat leginkább az aggasztja, hogy a párizsi merénylők végig rejtve tudtak maradni – nem sikerült lehallgatni egy üzenetváltást, vagy bármilyen másmilyen gyanús jelet észrevenni. A CNN forrása szerint ugyanis valamilyen információtöredéket szinte mindig el tudnak csípni a terrorelhárítók, de van, amikor csak a támadás után derül fény az adott információ és a merénylet közti kapcsolatra. Párizsban nem volt ilyen.

„Most amiatt aggódik mindenki, ha a párizsi támadásban részt vett mondjuk 20 ember, akkor még mindig lehet valahol 40 terrorista” – fogalmazott a névtelen szakember.