450 millióba kerülnek a távozó képviselők

Fotó: Thinkstock / Thinkstock

-

Több mint 448 millió forint végkielégítést kap 214 távozó országgyűlési képviselő, noha több mint nyolcvan százalékuknak az életrajza vagy a vagyonbevallása szerint van másik munkahelye, foglalkozása, cége vagy nyugdíja is.


Összesen körülbelül 550 millió forintra lennének jogosultak a távozó képviselők, de mivel 195-en 2 millió forint feletti összeget kapnak, a kétmilliót meghaladó rész után ki kell fizetniük a 75 százalékos különadót. Így marad a mintegy 448 millió, és senkinek sem jut még hárommillió sem. A legtöbb pénz a VS.hu számításai szerint Kocsis Máténak, Józsefváros fideszes polgármesterének jár – 2,7 millió –, őt követi az LMP-s Mile Lajos és Osztolykán Ágnes, valamint Ertsey Katalin volt LMP-s (2,5, 2,5, 2,49 millió). Aztán jön a sorban Ujhelyi István MSZP-s (2,47 millió), majd Gruber Attila fideszes (2,45 millió) képviselő, de az első tízben van például a Tolna megyei önkormányzat fideszes elnöke, Puskás Imre is. Ujhelyi, aki az MSZP európai parlamenti listájának második helyét kapta, és így szinte bizonyosan Brüsszelben folytatja a pályafutását, sajtóértesülések szerint nem elkölti a neki járó pénzt, hanem a párt uniós választási kampányát akarja belőle támogatni.

Hat hónapnyi tiszteletdíj jár

A szabályok szerint a távozó képviselők – várhatóan most utoljára – hat hónapig tiszteletdíjuk előző félévi átlagát kapják. A pénzt kérhetik akár egy összegben is, és a hat hónap munkaviszonyban töltött időnek számít. A tiszteletdíj alapdíjból – jelenleg 213 900 forint – és pótlékból áll, utóbbi attól függ, hogy a képviselők milyen tisztséget töltenek be a frakciójukban, a bizottságokban vagy az országgyűlésben. Ez nem kis összeg: 26 olyan képviselő volt, akinek csak a tiszteletdíja félmillió forint fölött járt havonta, méghozzá úgy, hogy több mint nyolcvan százalékuk valamilyen egyéb pozíciót is betöltött a parlamenten kívül, vagy másodállása volt, esetleg vállalkozása vagy nyugdíja.

Dupla állami pénz

Tény, hogy a vállalkozások nem mindenkinek hoztak jövedelmet. Az átnézett vagyonbevallások alapján a VS.hu azt találta, hogy a 214 távozó közül csak valamivel több mint 130-nak származott rendszeres jövedelme a képviselőség melletti tevékenységéből, igaz, több mint hetvenüknek havi félmillió fölött. Sokan önkormányzati vagy megyei közgyűlési pozíciót töltenek be vagy állami hivatalokat vezetnek, ami ezentúl fokozatosan összeférhetetlen lesz a képviselőséggel. Aztán vannak ügyvédek, kórházi vezetők, egyetemi oktatók, gazdálkodók és vállalkozók is.

Új parlament, új szabályok

Az álláshalmozásra az új parlamentben nem lesz már lehetőség – a képviselőség összeegyeztethetetlen lesz minden más állami, önkormányzati és gazdasági tisztséggel és egyéb kereső foglalkozással, kivéve egyes szellemi munkákat, mint például a tudományos tevékenység és az oktatás. Cserébe jelentősen – több mint háromszorosára – nő a havi tiszteletdíj összege, pontosabban az alapdíjé. Emelkedik a frakcióvezetők, frakcióvezető-helyettesek és bizottsági elnökök juttatása is. Négy év múlva pedig a tiszteletdíjnak nem hat-, hanem háromhavi átlaga jár majd nekik, és munkában töltött időnek is csak a három hónap számít majd. A törvényt két éve fogadta el a parlament a Fidesz-KDNP „igen” szavazataival, de a mostanáig hivatalban lévő képviselőkre még nem vonatkozik.