43 év magánzárka után szabadult ki a fekete polgárjogi aktivista

Fotó: Amnesty International / HO

-

Albert Woodfoxot pénteken, a születésnapján engedték ki negyvenhárom évnyi börtön után Louisianában. 1972 áprilisa óta volt magánzárkában, az ítélet szerint megölt egy börtönőrt. A férfi a négy évtizednyi fogsággal rekordernek számít az Egyesült Államokban – írja a BBC.


A most 69 éves Woodfox végig ártatlannak vallotta magát az ügyben, zárkája 1,8 x 2,7 méteres volt, csupán naponta egy órát sétálhatott a zárt udvaron.


Woodfox ügye a '70-es évek fekete polgárjogi mozgalmával (a Fekete Párducok akcióival) függött össze, az eltérő politikai nézeteik miatt összebalhézott egy Brent Miller nevű börtönőrrel. Bár a védőügyvédje kétszer is megtámadta Woodfox ítéletét a bíróságon azzal, hogy hamis tanúzás és rasszista diszkrimináció juttatta Woodfoxot a börtönbe, és mind a kétszer ki is mondták, hogy a férfi nem bűnös, a bíróságon mindig megtámadták a vádejtést.

Woodfox egyike az „angolai hármas"-ként emlegetett három fogolynak, akik eredetileg a hírhedt louisianai Angola börtönben ültek. Társait már korábban kiengedték a zárkájukból, Robert Kinget 29 év után 2001-ben, Herman Wallace-t pedig 41 év után 2013-ban. Wallace nem sokkal szabadon engedése után meghalt.