4 négyzetméteren élnek havi 40 ezerért. És telt ház van

-

Van egy földszintesnek tűnő ház a Józsefvárosban. Belül azonban 3 szintet és számtalan kis lukat építettek ki farostlemez elválasztófalakkal, és minden egyes kis "lakást" bérbe adnak. Szintenként négy vécé, a közös konyhát és fürdőszobát csak óriási jóindulattal lehet annak nevezni. Mindez törvényes.


Éjfél után iszonyatos égszakadás-földindulás, csaknem legurultam az ágyról... Nem a háború tört ki, csak a szomszéd üti a feleségét. Ami egyébként napi rendszerességgel előfordul. Tompa puffanások sorozata, visítás, nyüszítés

– írta egy ott lakó, neve mellőzését kérő olvasónk. Nem csoda, hogy mindent hall, ami a „szomszédban” történik: a csupán néhány négyzetméteres józsefvárosi bérleményét mindössze egy farostlemez választja el a többiek hasonló méretű szobájától, így sorakoznak egymás mellett az apró helyiségek. Darabját 35-40 ezerért adja bérbe havonta a tulajdonos, ennek végeredménye, hogy egy nagyobb lakásban több tucat család zsúfolódik össze - a tulajdonosnak pedig havi sok százezres bevétele van egy lerobbant ingatlanon.

A ház a VIII. kerületi Koszorú utcában, Józsefváros legrosszabb környékén található. Amikor ott jártunk, az utcában lakó egyik férfi csak annyit mondott:


nem neked való környék ez, itt csak bicskával a kezedben gyalogolhatsz.

A kintről földszintesnek tűnő épület belülről három emeletre osztották, így kiadnak olyan „szobát” is, amelyben ki sem lehet egyenesedni a belmagassága miatt. A folyosók sem túl szélesek, épphogy elfér az ember, de akad olyan szakasz is, ahol csak oldalazva lehet elhaladni.

Vécéből egy szinten négy található; van köztük olyan, amelyben becsukott ajtónál nem lehet megfordulni. Némelyik mellékhelyiség fürdőszobaként is funkcionál, van benne egy kis mosdókagyló, amire rá van szerelve egy zuhanyrózsa. Ha el nem lopták – mert olvasónk elmondása szerint ilyen is többször előfordult már.

A konyhát a folyosón rendezték be, egy mikrohullámú sütőből és egy egylapos villanyrezsóból áll, de ez sem mindig működik. Volt hűtő is, de valamiért elvitték, bár akkor sem volt sok értelme, mert amit „berakott az ember, annak tíz perc múlva lába is kelt” – meséli ott lakó olvasónk.


kattintásra galéria nyílik


Azt nem számoltuk meg, hogy pontosan hányan laknak itt, de több tucatnyian, köztük sok család, olyanok is, akiknek gyermeke még csecsemő.

Az utóbbi időben ráadásul nem csak a zsúfoltsággal kell megküzdeniük. Október elején ugyanis kikapcsolták a gázt, a lakók között az a szóbeszéd járja, azért, mert az ingatlan fenntartói lopták a gázt. Pedig a bérleti díjból elvileg 13 ezer forintot a rezsire szednek be. A fűtést azóta kényszermegoldásokkal, hősugárzókkal, főzőlapokkal próbálják megoldani, de ezek


olyan terhelést jelentenek a toldozott-foltozott elektromos hálózatra, hogy naponta kilencvenkilencszer van zárlat, áramszünet

– mondta a férfi.

A gázlopásról szóló pletyka, mint kiderült, tényleg igaz. Az Első Nemzeti Közműszolgáltató (ENKSZ) Zrt. megkeresésünkre azt írta, hogy október 8-án tartott ellenőrzést a házban a FŐGÁZ, amikor kiderült, hogy a „méretlen gázvezetéket (csatlakozóvezeték) és a mért vezetéket (fogyasztói vezeték) a gázmérő megkerülésével kötötték össze”. Ezért elzárták a közterületi elzárót és egy teletárcsát is elhelyeztek a gázvezeték belépési pontjánál. Erre azért volt szükség, mert „a gázszolgáltatónak törvényi feladata egy esetlegesen bekövetkező baleset megelőzése és a többi lakó biztonságának és vagyonvédelmének szavatolása.”


Csoda egyébként, hogy a FŐGÁZ munkatársai bejutottak. Láttunk egy bérlővel kötött szerződést, melyben szerepel egy olyan kitétel, hogy a bérlő semmilyen közmű vagy hivatal munkatársát nem engedheti be az épületbe a bérbeadó hozzájárulása nélkül.

A szerződésben – mely azt például nem is írja, hogy határozott vagy határozatlan időre szól – az is áll, hogy egyoldalúan pénzt számíthat fel a bérbeadó vagy akár azonnali hatállyal felmondhat és kilakoltathat, ha úgy gondolja, hogy nem takarították ki rendesen az ingatlant, illetve a bérbeadó megtarthatja a kauciót, ha a bérlő nem szelektíven gyűjti és dobja ki a szemetet.

A bérbeadó a gázkimaradás miatt most ötezer forintot hajlandó elengedni a havidíjból. A lakók többsége pedig nem nagyon ellenkezik, mert – mint olvasónk írta –


95-97 százalékuk olyan anyagi és egzisztenciális helyzetben van, hogy nincs hova menniük ezen kívül. Az ott lakók többségének havi jövedelmének háromnegyed részét is elviheti a bérleti díj, egyik napról a másikra élnek, sokaknak van alkohol- és drogproblémája.
A legszerencsétlenebb embereken próbálnak nyerészkedni, valamiképpen az ő szorult helyzetüket kihasználva tömik egyesek a bankszámlájukat, ugyanis ez a 42 ezer forint ezért a lyukért nagyon sok pénz. Mondom, itt több tucatnyian lakunk, és havonta 42 ezer forintok folynak be a nagy semmiért. Jelen pillanatban egyetlen szolgáltatás van – ha be van csukva az ablak, nem esik be az esővíz.

Az egyik szobabérlő azt mondta, ő megkereste a kerületi jegyzőt is, hogy elpanaszolja az állapotokat, de nem érkezett semmiféle válasz. „Kétségtelen, ez magánterület, de akkor is a VIII. kerület önkormányzatának valamilyen hatása kellene, hogy legyen az itt folyó dolgokra” – vélekedett.


apróhirdetésben, legálisan

A "lakásokat" nyilvánosan hirdeti a bérbeadó. Az egyik ingatlanközvetítő honlapon talált telefonszámon egy férfi annyit mondott, hogy lesz szoba, de majd csak a jövő hét közepétől, keressük őket akkor.Megkerestük a ház bérbeadását intéző Homexis Hungary Kft-t is. Ott annyit mondtak, hogy ők csak üzemeltetők, a kérdéseinkkel a tulajdonoshoz forduljunk. A tulajdonos, Lethenyey Viktor, amikor felhívtuk, azt mondta, szerinte mind a gázszolgáltatás kikapcsolása, mind a áramkimaradások az ott lakó „kisebbségiek és nigériaiak” műve. Amikor arról kérdeztük, hogy pontosan hány szoba és hány lakó van, kiderült, hogy több ingatlana is van, és nem tudta, most melyikről beszélünk.

Aztán amikor ezt tisztáztuk, úgy folytatta a választ, hogy


hát, ott is lakik kisebbség.

Aztán kijelentette, fogalma sincs, hogy hányan laknak ott, és hány szoba van, csupán annyit tud, hogy a földszinten négy lakás található. A tulajdoni lap szerint egyébként az egész ingatlan 326 négyzetméter, és 2012 óta ő a tulajdonosa.

Arra kérdésre, hogy nem tart-e attól, hogy mondjuk kigyullad a ház, ha egy elektromos kisülés miatt lángra kapnak a falapok, annyit mondott: „OSB és gipszkarton falak lehet, hogy vannak”.


A tulaj és az üzemeltető

A tulajdonos Lethenyey Viktor nevére rákeresve egyebek mellett egy 8 négyzetméteres budaörsi kiadó szobát találtunk egy 2014-es hirdetésben, de egy 139 millió forintos családi házra is keresett vevőt. Emellett ügyvezetőként van megjelölve egy ingatlanközvetítő honlapon.

A céginfó 5 céget köt a nevéhez, ezek közül négy végelszámolás, kényszertörlés vagy felszámolás alatt van. A működő cége, a Global Store papíron 2009 óta minden évben 0 forint bevételt hozott.

Az üzemeltető Homexis Hungary Kft. tavaly decemberben alakult, pénzügyi adatot még nem közölt, egyik tulajdonosa Tóth Zoltán. Ő intézi a szobák kiadását. Idén januárig résztulajdonos volt egy HOMEXIS Kft. néven működő cégben is, aminek a székhelye egy időben Lethenyey lakcímén volt. Ez 2012 óta nem közölt pénzügyi adatokat.

A Homexis Hungary másik tulajdonosának nincs másik cége.

Megkerestük az önkormányzatot, ahol azt a választ kaptunk, hogy „a Koszorú utca 17. szám alatti ingatlan magántulajdonban áll, nincs benne önkormányzati tulajdon”.

Arra nem kaptunk választ, hogy szálláshely-szolgáltatási tevékenységre kért-e a tulajdonos engedélyt, vagy hogy tudnak-e olyan esetről, amikor a hatóságok próbálták ellenőrizni az ingatlant.

Dr. Izsák Orsolya ügyvéd szerint a jelenség ellen nem igazán lehet tenni semmit. Mint mondta, nincs akadálya, hogy valaki kis szobákra ossza szét a saját ingatlanát és ki is adja őket.

Ehhez nem kell építési engedély sem, főleg, ha OSB-lapokkal választja el a szobákat, és hatósági engedély sem szükséges a kiadásához. Az sem számít, hogy hányan laknak ott – tette hozzá.

Igaz, ha egy magánszemély bejelentést tesz az ÁNTSZ-nél vagy a tűzszerészetnél, akkor lehet, hogy a tulajdonos büntetést kap – mondta Izsák Orsolya.

A Premium Safety Munka- és Tűzvédelmi Kft. megkeresésünkre ugyanakkor azt közölte: ha üzletszerűen használják az ingatlant, akkor a területileg illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségnél be kellett volna jelenteni, hogy bérlők laknak benne.

Ilyenkor a katasztrófavédelem munkatársai az ÁNTSZ-szel együtt minden esetben megnézik az ingatlant, máskor előre bejelentik az ellenőrzést, kivéve, ha veszély gyanúja áll fenn, akkor azonnali vizsgálatot tarthat a hatóság - például lakossági bejelentésnél.