350 sérültet látott el Nepálban a debreceni orvos- és mentőcsoport

-

Hazatért Nepálból a Debreceni Egyetem orvoscsoportja. A nepáli földrengés után 350 sérültet látott el a katasztrófa helyszínén az elmúlt csaknem egy hét alatt a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja (DEKOM). Sokkos állapotban lévő emberekkel, öngyilkosjelöltekkel találkoztak, beszámolójuk szerint éjjel-nappal igyekeztek segíteni a helyieken.


Késmárky András, a DEKOM vezetője azt mondta, hogy olyan térségben nyújtottak segítséget a helyieknek, ahol nemhogy a földrengés idején, de az elmúlt öt évben sem volt orvosi ellátás. Helyi egészségügyi személyzet segítette a négytagú orvoscsoport küldetését, amelynek több mint 2 millió forintos költségeit egyesületük összegyűjtött pénzéből, illetve saját zsebből finanszírozták – tette hozzá.


Elmondta, zömében gyerekeket és nőket gyógyítottak egy helyi rendelőben a saját felszerelésükkel és gyógyszereikkel. A megmaradt gyógyszert, kötszert és eszközöket a nepáli kormánynak adományozták. Nagyon sok embert kellett a katasztrófa által kiváltott sokk miatt kezelni, illetve több öngyilkosjelöltet is elláttak poszttraumatikus stressz szindróma miatt.

Úgy vélekedett, hogy a földrengés áldozatainak akut sürgősségi ellátására a jövőben már nem lesz szükség a térségben, ám továbbra sem megoldott a sérültek krónikus ellátása és utógondozása.

Kiss Csaba, a csoport tagja arról szólt, hogy nagyon nehéz körülmények között, egy félig összedőlt épületben, éjjel nappal dolgoztak, így alig volt idő pihenésre. Az orvos azt mondta, a helyiek nagyon örültek nekik, ugyanis egy olyan régióban nyújtottak egészségügyi ellátást, ahol az övék volt az első mentőcsapat.

A helyi hatóságok legfrissebb adatai szerint a Nepálban április 25-én bekövetkezett, 7,9-es erősségű földrengés halálos áldozatainak száma meghaladja a 7550-et, a sérülteké pedig a 14 ezret. Több mint 200 ezer épület teljesen megsemmisült, 190 ezer pedig részlegesen megrongálódott a természeti katasztrófa következtében.