20-30 kilométeres a dugó az M1-esen az új osztrák intézkedés miatt

Fotó: MTI / Krizsán Csaba

-

Minden járművet megállítanak és ellenőriznek, amelyben embereket rejthettek el.


Ausztria megszigorította a fellépést az embercsempészek ellen. Keleti határátkelőinél vasárnap estétől minden olyan járművet megállítanak és ellenőriznek, amely alkalmas arra, embereket rejtsenek el benne. Az intézkedést Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter jelentette be vasárnap.

Az osztrák belügyminiszter közölte, a határ közelében, valamint a nemzetközi főútvonalak mentén ellenőrző pontokat hoznak létre. Mikl-Leitner hangoztatta, hogy az intézkedés várhatóan fennakadásokat idézhet elő a közúti forgalomban, de az emberéletek megmentése és az embercsempészek elleni hatékony fellépés érdekében el kell viselni az ilyen ideiglenes közlekedési nehézségeket.

Az osztrák határrendészeti szervek közúti ellenőrzése vasárnap fél kilenckor kezdődött, mostanra 20 kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán Ausztria felé, lassú a haladás az 1-es számú főúton is.

A miniszter asszony elmondta, hogy a szigorítást egyeztették Magyarországgal, Szlovákiával és Bajorország német szövetségi tartománnyal.

Ausztria keleti részén megerősítik a rendőri jelenlétet, mivel további menekültáradat érkezése várható. Stájerországból és Karintiából rendőröket vezényelnek át Burgenlandba.

FRISSÍTÉS (14:30): A rendőrség honlapja szerint dél körül araszolva újra elindult a forgalom az M1-esen, majd kettőkor azt írták, hogy újra bedugult, mert az osztrák rendőrség újból megkezdte a gépjárművek fokozott ellenőrzését a hegyeshalmi határátlépési pont közelében. Igaz, arról nem írtak, hogy mikor szakították meg Ausztriában a kocsik átnézését.