2 milliárd eurót zárolt a román ügyészség a helyi Lukoilnál

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Attila / MTI/MTVA / Kovács Attila

-

Az orosz olajcég egyik romániai finomítójának vezetője ellen indult eljárás, de már a cég hollandiai főrészvényeséig ér az ügy.


Kiterjesztette a román ügyészség a Lukoil helyi vállalata elleni vagyonzárat az orosz olajcég európai főrészvényesére, a Hollandiában bejegyzett Lukoil Europe Holdingsra is: a vádhatóság összesen kétmilliárd eurónyi részvény, bankbetét és kibocsátási kvóta zár alá vonását rendelte el.

A ploiesti-i táblabíróság ügyészsége tavaly októberben 230 millió eurós kárt okozó pénzmosás és adócsalás gyanújával indított vizsgálatot Andrej Bogdanov, a ploiesti-i Petrotel-Lukoil kőolaj-finomító vezérigazgatója ellen, és zár alá helyezte a cég nyersanyag- és árukészletének egy részét. A vádhatóság mostani közleménye szerint Bogdanovot 1,18 milliárd eurós és 1,53 milliárd dolláros kárt okozó hűtlen kezeléssel is gyanúsítják, ugyanakkor további három román és két orosz állampolgárt vontak bírósági felügyelet alá.

A román média értelmezése szerint a Lukoilt azzal gyanúsítják, hogy törvénytelenül átjátszotta a Hollandiában bejegyzett főrészvényes tulajdonába a romániai leányvállalat vagyonának jelentős részét.

Októberben az orosz Lukoil egy hétre leállította a ploiesti Petrotel kőolaj-finomítót és kilátásba helyezte, hogy végleg bezárja az üzemet. Az ügy politikai hullámokat vetett: Traian Basescu akkori államfő kijelentette, Románia nem tűri el, hogy a Lukoil fenyegetőzéssel próbáljon leállítani egy bűnügyi vizsgálatot, és a kőolaj-finomító államosítását is kilátásba helyezte.