180 millió volt a táskában, amit elraboltak a vietnami férfitól

Fotó: AltoPress / James Hardy

-

Megfigyelték őt, majd titkosrendőröknek hazudták magukat. A rablásnál megbilincselték és megautóztatták.


A Fővárosi Főügyészség különösen nagy értékre elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat három férfi ellen, akik a vád szerint 2013 novemberében csaknem 180 millió forint értékű készpénzt raboltak el egy vietnami férfitól – közölte az ügyészség.

A vádirat lényege szerint a vádlottak közül ketten 2013 őszén figyeltek fel a vietnami állampolgárságú sértettre, aki az egyik Budapest IX. kerületi bankban napi rendszerességgel megjelent, és nagyobb összegeket fizetett be. A két férfi elhatározta, hogy megszerzik a sértettnél lévő készpénzt.

Ennek érdekében 2013 októberében több alkalommal megfigyelték a pénzintézethez érkező sértettet, feltérképezve és megismerve a pénzszállítási szokásait. A harmadik vádlott eközben fiktív adatokkal, kifejezetten a rabláshoz vásárolt egy autót.

2013. november 5-én reggel az elsőrendű vádlott két, máig ismeretlen társával megjelent a bank épületének mélygarázsában, ahol kesztyűben, baseballsapkában várták a sértett érkezését. A vietnami férfi mintegy másfél óra elteltével gépkocsival megérkezett, leparkolt, a nagy összegű USA dollárt és eurót tartalmazó táskájával kiszállt a járműből, és elindult a bank felé.

A támadók ekkor a sértetthez léptek, egyikük egy lőfegyvernek látszó tárgyat fogott rá, miközben – rendőrségi jelvényre hasonlító tárgyat is felmutatva – közölték vele, hogy ők titkosrendőrök, és be kell vinniük a rendőrségre. A pénzes táskát ezután elvették a férfitól, majd megmotozták őt, és a kezeit hátrabilincselve a gépkocsijukba ültették, amellyel kihajtottak az épületből.

A sértettről a bilincset később levették, majd a XI. kerületben kirakták őt a járműből. Az elkövetők végül még ugyanebben a kerületben, a Szerémi úton megálltak, és az autó belsejét hipóval kitakarították. A vádlottak a vád szerint a zsákmányolt pénz elosztották egymás között.

A sértettnek okozott csaknem 180 000 000 forint kár azóta sem térült meg.