17 éves lányt ítéltek el terrorizmus vádjával Bécsben

-

A nem jogerős ítélet szerint a svéd állampolgárságú, de szomáliai származású lány az Iszlám Államhoz akart csatlakozni. Tizenegy hónap felfüggesztettet és egy hónap letöltendő börtönbüntetést kaphat.


A csütörtökön kiszabott büntetésbe beleszámították, hogy a lány több mint két hónapon át volt előzetes letartóztatásban, így az ítélethirdetés után szabadon távozhatott.


A lány a svédországi Linköping városban található szülői házból tűnt el, Koppenhágán és Berlinen keresztül érkezett az osztrák fővárosba. A család mobiltelefon által küldött helymeghatározás alapján jött rá, hogy Bécsben tartózkodik, és ezért értesítették az osztrák hatóságokat. Arra hivatkoztak, attól tartanak, hogy lányuk radikalizálódott, és úton lehet Szíriába vagy merényletet tervezhet. A lányt december 5-én fogták el a bécsi Westbahnhof pályaudvaron.

A vizsgálat során a lány mobiltelefonján számos Iszlám Állam propagandaanyagot találtak, köztük kegyetlenkedésekről szóló videókat is. A telefonos üzenetváltásaiból egyértelműen kiderült, hogy a lány szélsőséges nézetekkel szimpatizál és a szíriai háborús övezetbe akart utazni, valamint az üzenetek arra is utaltak, hogy ott akár házasságot is kötne. A lány arról is írt, hogy örül a novemberi párizsi terrortámadásoknak, hiszen „így Franciaország visszakapja mindazt, amit Szíriában tett".


Védője szerint a lánynak nem volt kapcsolata az Iszlám Állam tagjaival és a terrorszervezet szimpatizánsaival beszélgetett csak, ami nem büntethető. Az ügyvéd szerint a lány „fiatalos féktelenségből" cselekedett. A vádlott vallomása szerint csupán más lányokkal akart találkozni, akiket a Twitterről ismert. Útlevél nélkül és 171 euróval érkezett az osztrák fővárosba és elmondása szerint rögtön haza is akart utazni innen. Az Iszlám Államra vonatkozó bírói kérdésekre nem akart felelni.


A bíróság indoklásában megállapította, hogy noha a lánynak nem volt kapcsolata a terrorszervezet tagjaival, azonban ideológiailag kötődik ahhoz, valamint tervezte, hogy elutazik Szíriába, és az Iszlám Államhoz csatlakozik. A svédországi törvények szerint nem büntethető, ezért Svédország nem kérte a lány kiadatását, így a bécsi bíróságnak kellett eljárnia.

A lány visszatérhet Svédországba.