14 millió szélsőséges tartalmú videót töröltek a YouTube-ról

Fotó: AFP / LIONEL BONAVENTURE

-

Csak két év alatt. A Twittert és a Facebookot is komolyan érinti a probléma.


Közel tizennégymillió, szélsőséges szervezetekhez való toborzással vagy terrorista tevékenységgel kapcsolatos felvételt töröltek a YouTube videomegosztó oldalról az utóbbi két évben – közölte Jean-Paul Laborde, az ENSZ Terrorellenes Bizottságának vezetője. A bizottság vezetőjének elmondása szerint terrorista szervezetek, köztük az Iszlám Állam a világhálón, azon belül is a közösségi oldalakon keresztül folytatnak kampányt potenciális újoncok toborzására.

Laborde megjegyezte, a jelenség a világ legismertebb közösségi oldalát, a Facebookot is érinti. Az oldal hetente mintegy egymillió értesítést kap olyan tartalmakról, amelyek fegyveres radikalizmussal függnek össze.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának egy friss jelentésében arról számolnak be, hogy 2014 szeptember–decemberében az Iszlám Állam támogatóinak mintegy negyvenhatezer fiókjuk volt a Twitter közösségi oldalon.

A távközlési technológia lehetővé teszi a terrorszervezet toborzóinak azt, hogy a világon bárhol elérhessék a potenciális újoncokat – áll a dokumentumban. A világszervezet figyelmeztetett, az Iszlám Államnak különböző célközönségei vannak, és nekik megfelelően népszerűsíti magát a világhálón.

A terrorellenes bizottság vezetője közölte, a világ száz országából mintegy harmincezer külföldi csatlakozott már a Szíria és Irak nagy területeit uralma alá hajtó szervezethez. „Ez azt jelenti, hogy a jelenség nem egy adott térség problémája. Ez az egész világ problémája.”