Civilek: kétmilliárdba került a Fidesz választási kampánya

-

A Transparency International Magyarország és társai választási visszaélésekről írnak. Szerintük a Fidesz választási kampánya több mint kétmilliárdba került. Elkészült az önkormányzati választások mérlege.


Az Átlátszó.hu, a K-Monitor, a Transparency International Magyarország és a Political Capital szerint az önkormányzati kampányköltéseket semmi sem szabályozza, így azok szinte átláthatatlanok, a négy szervezet azonban megpróbálkozott a lehetetlennel, és átnézte, amit át lehetett nézni.


Azt találta, hogy a Fidesz kétmilliárdjából csak 1100 millió forintot fizetett a párt, a fennmaradó 900 milliót a kormány és kormánypárti önkormányzatok adták. A baloldali pártok kampánya 418 millióba került, a Jobbiké 280 millióba, az LMP-é pedig 50 millióba.

Az óriásplakátokok esetében a valós költségeket senki sem tudhatja, a Transparency és társai csak listaáron tudtak számolni. Eszerint 665 milliót költött a Fidesz, míg a baloldal 110 milliót, a Jobbik 140 milliót az LMP pedig összesen 7 milliót áldozott erre. Az adófizetők 830 milliójába került állításuk szerint, hogy a kormány plakátokon hirdette a „Magyarország összefog” és az „Elszámoltatjuk a bankokat” szlogeneket. A fideszes vezetésű települések pedig 30 milliós közpénzt adtak az óriásplakátokra a civil szervezetek állítása szerint.

„Az idei önkormányzati választások egyik tanulsága az volt, hogy a kisebb települések vezetői a közfoglalkoztatást használják a helyi választók befolyásolására” – jelentette ki Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője. Erre a következtetésre terepmunkával, valamint a Political Capital által készített, a választási visszaélések természetét feltérképező mélyelemzéssel jutottak. És igazolni látják állításukat azzal is, hogy Északkelet-Magyarországon, ahol a lakosságban a legnagyobb arányban vannak közfoglalkoztatottak, nagyon sok településen jelentősen jobban szerepeltek a különböző politikai erők a saját országos vagy regionális átlaguknál.

A civil kampánymonitor itt tekinthető meg.