Századvég: 100 milliárd forint hiányzik az oktatási rendszerből

-

Az oktatási rendszerre GDP-arányosan is kevesebbet költünk, mint az EU-átlag, emelte ki a Századvég vezető közgazdásza.


Mintegy százmilliárd forint hiányzik az oktatási rendszerből, amit a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ jelzett is, ezt a kormány várhatóan idén kipótolja - mondta György László, a Századvég Gazdaságkutató Intézet vezető közgazdásza az M1 esti műsorában. Kiemelte, az Eurostat adatai szerint 0,3 százalékkal van Magyarország elmaradva az uniós átlagtól a bruttó hazai termék (GDP)-arányosan oktatásra fordított összegben, ami körülbelül ennek a százmilliárd forintnak felel meg.

György szerint az átlageredményeket nézve a magyar diákok az OECD középmezőnyének alján helyezkednek el, azonban ez nagyon egyenlőtlenül oszlik el az országban. Nagy a különbség a világ élvonalát képviselő elitgimnáziumok és vidéki leszakadó területek között.

Ez a szakértő szerint arra vezethető vissza, hogy a 2013-as átalakítás előtt az önkormányzatok voltak a fenntartók többségében, amelyeknek 20, majd 50 százalékban kellett volna finanszírozni az iskolákat. Mivel sok önkormányzatnak nincsenek saját bevételei, a 20 százalékot sem sikerült kitermelniük sok esetben. Az oktatás irányításának központosításával a területi egyenlőtlenség enyhítését szeretnék elérni – állította Századvég közgazdásza.