Koltay András lehet az NKE új rektora

Fotó: Faluldi Imre / Faluldi Imre

-

Patyi András lemondása miatt írtak ki pályázatot.


Koltay András lehet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új rektora, a szenátus és a fenntartói testület is támogatta rektori pályázatát. A pályázatot június végén írta ki a munkáltató jogokat gyakorló fenntartói testület, mert Patyi András lemondott.

A szenátusi testületi ülésen több kérdés és észrevétel hangzott el a pályázatról, ezekre Koltay részletes válaszokat adott. "Számára nemcsak a történelmi múltja miatt különleges hely a Ludovika és az NKE, hanem az elmúlt években itt tapasztalt hatalmas fejlődés miatt is" – mondta.

A pályázó azt mondta, majdani rektorként első számú feladata lesz az egyetem belső szervezetének erősítése, az egyes karok és intézmények közötti együttműködés továbbfejlesztése a meglévő szellemi energiák minél hatékonyabb felhasználása érdekében.

Koltay úgy látja: "a meglévő lehetőségek miatt sem lehet alacsonyabb célt kitűzni az intézmény elé, mint az elitképzés megvalósítása, de nem szabad elszakadni a realitásoktól sem".

Az NKE vezetői – rektorhelyettesei és dékánjai – támogatásukról biztosították a pályázót. A szenátus titkos, egyhangú szavazással értékelte a pályázatot, és egyben javasolta a fenntartói testületnek a pályázat elfogadását.

A fenntartói testület múlt pénteki ülésén megtárgyalta, és egyetértve a szenátus javaslatával, támogatta Koltay rektori pályázatát. A döntés alapján a testület kezdeményezte – az oktatásért felelős miniszter útján – a köztársasági elnök felé Koltay rektori kinevezését.

A köztársasági elnök döntése alapján a rektori megbízatás 2018. szeptember elsejétől öt év időtartamra szólhat.

Koltay 2002-ben szerzett jogi diplomát a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, ahol jelenleg tanszékvezető oktató. Fő kutatási területe a szólásszabadság, a médiajog és a személyiségi jog; tagja a médiatanácsnak.