Két nappal a beiratkozás előtt zár be egy fővárosi iskola

-

Nagy a zűrzavar a XV. kerületi Neptun Általános Iskola körül, ezért a szülők kedd délután tüntetnek. A KLIK bezáratja az iskolát, mert kevés a gyerek - erről pénteken értesültek a szülők és a tanárok is. A gyerekek egy másik kerületi iskolába járhatnak; a Neptun utcában a kínai két tannyelvű kap helyet. Petíciózás és tüntetés is van.


Szeptembertől bezár a XV. kerületi Neptun Általános Iskola, hogy aztán kínai-magyar két tannyelvű intézményként működjön tovább. A KLIK által "átszervezésként" emlegetett bezárásról péntek délelőtt értesültek a szülők és a tanárok. A Hír24 úgy tudja, a szülők aláírásgyűjtésbe kezdtek azért, hogy az intézmény jelenlegi formájában fennmaradhasson, és tiltakozó demonstrációt is szerveznek kedd délután 16.30-ra.


A szülők petíciójukban azt írják: pénteken a KLIK kerületi vezetője tájékoztatta a tanári kart, hogy a KLIK fővezetőjének döntése alapján a Neptun iskola jogutód nélkül megszűnik, és épületét megkapja a kerületben működő kínai két tanítási nyelvű iskola, ami középiskolai tagozattal szeretne bővülni. A megszüntetésről a tantestület az utolsó pillanatig nem tudott semmit. A KLIK vezetője az osztályokat a Kontyfa iskolában akarja elhelyezni. Állítása szerint az osztályok egy az egyben átkerülnek, a pedagógusokkal együtt.

Az önkormányzat azért akarja bezáratni az iskolát, mert kevés a gyerek, nagyjából 50 százalékos az iskola kihasználtsága. A tanárok és a szülők petíciójukban arra hivatkoznak: évek óta kérik, hogy alakítsák át a körzethatárokat, hiszen azzal rögtön többen iratkoznának az iskolába, de erre az önkormányzat nem volt hajlandó.

Az is nagy kérdés, hogy mi lesz a tanárokkal a "racionalizálás után". 14 üres osztály kellene ahhoz, hogy a változást ne érezzék meg se a gyerekek, se a tanárok. Ha lesz valahol egyben 14 üres osztály, akkor az iskola egy másik épületben, de ugyanolyan formában működhet tovább. Erre viszont kevés esélyt látnak az érintettek; mint mondták, sokkal inkább úgy tűnik, hogy a gyerekeket szétszórják, a csoportokat összevonják.

A Hír24 kereste az önkormányzatot és a KLIK-et is, egyelőre egyik intézménytől sem kaptak választ.