”Helyzet van” - itt az oktatási kerekasztal másik fele

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Bár a most megalakult Civil Közoktatási Platform is dolgozik a közoktatás átalakítására vonatkozó javaslaton, kérdés, lesz-e olyan fórum, ahol ezt a kormány elé tárhatják. A mostani állapot szerint mindenki a saját asztalánál tárgyalna a másik féllel.


„Nem minden férfi öltözött kockás ingbe” - nézett szét a Civil Közoktatási Platform ülésén Radó Péter oktatási szakértő, az ülés levezető elnöke, aki ezzel Klinghammer István volt felsőoktatási államtitkár hétvégi, sokat kritizált nyilatkozatára utalt. A platform egyik, az ülés végén megválasztott szóvivője speciel pont abban volt. A platform alakuló ülésén 49 szervezet vett részt, tiltakozó mozgalmak, szakmai szervezetek és szakszervezetek képviselői.

Bár a Miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke, Pilz Olivér és a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, Pukli István korábban azt mondta, az új közoktatás alapjaira akarnak javaslatot tenni ezen a fórumon, amelynek kidolgozása hónapokat vehet igénybe, elsőre nem úgy tűnt, hogy valóban ez lesz belőle. Az ülés első fél órájában - a sajtónyilvános részen - ugyanis Radó Péter arról beszélt, „helyzet van, ami nem engedi meg a lassú, szívó, meditatív működési módot”, és arról beszélt, ennek a fórumnak a tanítanék mozgalmat és a szakszervezetek sztrájkelőkészületeit kellene támogatniuk. Hosszan magyarázta azt is, miért nem kerekasztalnak nevezik magukat.


A nem kerekasztal


Radó azt kérte, ne alakuljanak át panasznappá, bár sok a felháborító elem, hanem induljanak ki abból, mi a baj, mit kellene orvosolni. Másrészt ne is kezdjenek le hosszútávú oktatásfilozófián dolgozni. A közeljövő operatív teendőire kellene szerinte koncentrálni.

„Ne hozzunk létre olyan nehézkes, bonyolult, sok egyeztetést igénylő szervezeti keretet, ami csak arra lenne jó, hogy elszívja az energiáját azoknak, akik jelenleg a frontvonalban harcolnak bármilyen helyzetben.”

Egy közös követeléslista összegyúrását sem tartott volna jó ötletnek. Pilz Olivér viszont rögtön azzal kezdte, az egész végeredménye az kellene hogy legyen, hogy „létrehoznak egy új közoktatási rendszert”, írnak egy új Nemzeti Alaptantervet, ahhoz igazítják az óraszámstruktúrát. Amikor a munkával elkészültek, akkor kell meghívni a döntéshozókat.


Pilz azzal ment előre, hogy „nem szereti, ha valaki áll a háta mögött”


A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Mendrey László arról beszélt, ki kell kényszeríteni, hogy foglalkozzanak velük, annak egy eszköze a sztrájk. Az részletkérdés, hogy ezt kik kezdik, a diákok, a pedagógusok munkáját segítők, vagy a pedagógusok.

„Nincs hosszú idő tárgyalgatni. Nyilván lesz miből etetni, de minél több tárgyalás van, annál több mindent vetnek ki elénk, a vége egy coki lesz, megvárják, míg kifullad az egész.” Mendrey szerint azzal, hogy a kormányfő 18 százalékos béremelést emleget a szakszervezeti követelések teljesülése esetén, elismerik, hogy ennyit vettek el.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának két államtitkára kora délután vezette le, miért beszélt Orbán Viktor 18 százalékos emelésről, a szakszervezetek ugyanis nem értették, ez honnan jött.


Pukli István a Klikes vizsgálatról nyilatkozik


A csaknem négy órás ülésen végül arra jutottak, támogatják a Pedagógusok Szakszervezetének 25, és a Tanítanék Mozgalom 4 pontját, és megalakult három csoport, amellyel feloldották a Radó Péter és Pilz Olivér szavai közötti ellentmondást: az első dolgozik a közoktatási rendszerre, tantervre vonatkozó javaslaton, lesz egy olyan csoport, amely megfogalmazza, milyen azonnali intézkedéseket várnak a kormánytól, és lesz egy munkacsoport, amely a különböző akciókat szervezi majd, azt akarják megmutatni a kormánynak, van erő a szervezetek mögött.Bár Palkovics László oktatási államtitkár azt mondta, várják az alternatív fórum képviselőjét is a kormány által összehívott kerekasztalon, a VS.hu kérdésére Puskás Aurél az ülés után azt mondta, oda nem mennek el, de egy reprezentatívabb közegben tárgyalnának a kormánnyal. Felvetésünkre, hogy a kormány viszont a köznevelési kerekasztalon tárgyalna velük, Puskás Aurél azt válaszolta, „a szakszervezeteknek van felhatalmazásuk a kormánnyal a mindenkori tárgyalásra, másrészt ez a 49 szervezet rövid időn belül kidolgoz egy olyan eljárásrendet, egy olyan víziót, amely lehetőséget ad a kormánynak, hogy eldöntse, akar-e ezzel a nagy közösséggel tárgyalni, és ennek ad-e olyan formát, amivel ők is egyetértenek.”

Megkérdeztük korábban Pilz Olivért és Pukli Istvánt, miért gondolják, hogy a kormány figyelembe veszi a javaslataikat, Pukli azt mondta: tudnak még meglepetést okozni a kormánynak. Most viszont neki okozott meglepetést a tankerületi vezető, mikor pár órás határidővel rengeteg dokumentumot bekért, a miskolci tüntetés apropóján. Pilz és Pukli az eset kapcsán támadást emlegetett.

A fórum másik szóvivője egyébként Ercse Krisztina lett, akiről Hollik István KDNP-s politikus napokkal ezelőtt felemlegette, hogy Bajnai Gordon pártjával működött együtt. Megtudtuk, Ercse az Együtt oktatási szakértője volt, de a választás óta nincs közöttük együttműködés.