A legszegényebb megyékben tartozik legtöbbel a Klik

-

A Magyar Nemzet megismert egy listát, amelyen a közműtartozásokat részletezik. Borsod és Szabolcs megyékben a legmagasabb az összeg.


Milliárdokkal tartozik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik), a közműszolgáltatóknak is, ráadásul a legnagyobb adósság az egyik legszegényebb megyét, Borsodot sújtja – derül ki a Magyar Nemzet által megismert adatokból. A lap szerint a Klik 17 milliárd forintos tartozásából – a január végi adatok alapján – több mint 3,5 milliárd forintra rúgtak a közműszolgáltatók kifizetetlen számlái.

A Magyar Nemzet által megismert, Rétvári Bence jegyezte dokumentumból kiderült: a leginkább eladósodott megyék egyben a legszegényebbek: 377 millió forinttal Borsod-Abaúj-Zemplén az első, utána Szabolcs-Szatmár-Bereg következik 357 millióval, míg a harmadik Pest megye 319 milliós tartozással. Somogyban 256 millió volt az adósság, Fejér megyében 215 millió, míg Bács-Kiskunban is közel 200 millió forintnyi összeget kell törlesztenie a szervezetnek.

Emlékezetes, február elején a Heves megyei Gyöngyöstarján általános iskolájában azért maradt el a tanítás egy napra, mert kikapcsolták a gázt a szolgáltatók a Klik tartozása miatt. A megyének január végén 170 millió forintos közüzemi tartozása volt. A Heol.hu helyi hírportál szerint a pénzhiány miatt alakultak ki borzalmas állapotok a tarnazsadányi általános iskolában is: a tornaterem életveszélyes, a vizesblokk állapota miatt pedig a szülők nem akarták az intézménybe engedni a gyerekeket. Olyan is előfordult, hogy a Klik tartozása miatt nem jött a szippantókocsi, a szennyvíz pedig az udvaron állt.

A Klik a múlt hétfőn 38 milliárd forint rendkívüli támogatást kapott a kormánytól, ebből már 8,6 milliárd forintnyi adósságot törlesztett, vagyis 90 ezer lejárt számlát fizetett ki. Azt ígérik, hogy március 18-ig a tankerületek rendezik az adósságaikat.