Végleg elmennek a külföldre költözők, vagy visszajönnek?

Somogyi Dorottya

350 ezer olyan magyar él szerte a világban, akik 1989 után hagyták el az országot. Más számok és becslések szerint több mint 600 ezer ember ment el. Túlnyomó többségük egy évnél régebben él külföldön, de csak minden negyedik gondolja azt, hogy soha nem jön vissza. Tényleg visszajönnek? És valóban mindenki elmegy, aki teheti?


Az uniós SEEMIG kivándorláskutatás adatai szerint a kivándorlók legalább 81%-a, azaz legalább 343 ezer ember él több mint egy éve Magyarországon kívül. A távozók 80 százaléka 50 évesnél fiatalabb. Főként az EU tagállamaiban, azon belül is az Egyesült Királyságban, Németországban és Ausztriában élnek, 85 százalékuk dolgozik.

Míg az már korábban kiderült, hogy legalább minden második 21 évesnél fiatalabb fontolgatja a külföldi tanulást vagy munkát, a TÁRKI felmérése szerint csúcson van az elvándorlási kedv: áprilisban már 1 millió ember gondolt arra, hogy talán végleg külföldre költözik.

Ahogy a távozókról, úgy a visszatérőkről sincs pontos statisztika, ám a SEEMIG-vizsgálat adatai szerint tíz kivándorló közül nyolc egy évnél régebben hagyta el Magyarországot. 85 százalékuk járt itthon az elmúlt egy évben, 10 százalékuk pedig ingázik.

Ami a hazaköltözést illeti, a kint élőknek csak az egynegyede gondolja határozottan azt, hogy kint is szeretne maradni, a 2009 után kiköltözők közül pedig csak minden tizedik. Ugyanennyiüknek, tehát 10 százalékuknak van kifejezett hazatérési szándéka, a többség bizonytalan. Ezért nem meglepő, hogy az áprilisban indult, és az Angliában élő, főként diplomás, hiányszakmát űző magyarokat célzó Gyere haza, fiatal! programra május 20-ig csak 581-en regisztráltak.

Kérdés, hogy mennyire kirívó az elvándorlás Európán vagy a régión belül, és mennyire van szó az unió adta lehetőségek kihasználásáról, menekülésről vagy végleges távozási vágyról. Felismerhetők-e trendek abban, hogy kik mennek el, hogy hogyan születik meg a döntés, és hogy kik jönnek vissza vagy akarnak visszajönni?


Hozzászólók

Vitaindító: Végleg elmennek, vagy visszajönnek a külföldre költözők?
Abaházi Márk (23), London: „Soha ne mondd , hogy soha, de el tudom itt képzelni az életem”
Viola Krisztina (23), Aarhus: „Szeretnék majd visszamenni, de a végleges kiköltözés nincs tervben”
Kerekes Blanka (28), Leichester: „100 százalékosan meg vagyok elégedve az itteni életemmel”
Glass Ben, ottfline:ontheater: „Korábban nem voltam kisebbség, most pedig az lettem”
Simor Ágnes: „Ha valaki 3 hónapra elmegy, már kivándorlóként gondolnak rá”.
Pléh Csaba: „Nem minden csupán a bérezés kérdése.”

Végleg elmennek, vagy visszajönnek a külföldre költözők?


Végleg
Visszajönnek

SZAVAZAT UTÁN