Lebombáztak egy menekülttábort a török-szír határnál, tucatnyi halott

Fotó: AFP / PAUL GYPTEAU

-

Légicsapás ért egy szíriai menekülttábort a török határ közelében, a felkelők ellenőrizte Idlíb tartomány északi részén csütörtökön, több tucat ember vesztette életét és sokan megsebesültek a támadásban - számoltak be aktivisták és szemtanúk.


Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, szíriai aktivistahálózattal rendelkező emigráns csoport értesülései szerint a Szarmada település melletti menekülttábort ért támadásnak 28 halálos áldozata van, köztük nők és gyerekek. Egy másik aktivista csoport szerint a halottak száma meghaladja a harmincat.


A közösségi oldalakon megjelent felvételeken összeégett és szétszakadt holttestek, több tucat leégett sátor, és az látható, ahogy sebesült, véres nők és gyerekek teherautókra szállnak fel.

Beszámolók szerint a légitámadást a menekülttábor ellen a szíriai vagy orosz légierő hajthatta végre, több szemtanú azonban az oroszokat okolja.

A támadás azt követően történt, hogy Washington és Moszkva unszolására a szíriai kormányerők és a felkelők kiterjesztették a szomszédos Aleppó tartomány napok óta ádáz harcok sújtotta, azonos nevű székhelyére a tűzszünet. A szíriai hadsereg korábbi nyilatkozata szerint csütörtöktől lépett életbe a 48 órás aleppói fegyvernyugvás. A szarmadai táborba sokan éppen Aleppóból, valamint a délre fekvő Hama tartományból menekültek el a véres konfliktus elől.