Rengetegen meghaltak, mire véget ért a kenyai túszdráma

Fotó: AFP / CARL DE SOUZA

-

Száznegyvenhét halálos áldozatot követelt a kenyai Garissa városában egy egyetemi épületben végrehajtott túszejtés csütörtökön. A biztonsági erők estére visszavették az épületet az azt megszálló iszlamista szélsőségesektől - közölte Joseph Nkaissery belügyminiszter.


A belügyminiszter azt mondta, hogy a halottak döntő többsége diák, de két rendőr, egy katona és két biztonsági őr is életét vesztette a terrorakcióban, amelynek elkövetését az al-Shabaab szomáliai iszlamista milícia vállalta magára. A támadóknál a lőfegyverek mellett robbanószerkezetek és gránátok is voltak - közölte, a miniszter, aki korábban azt mondta, hogy négy túszejtővel végeztek a biztonsági erők.


Ez volt az al-Shabaab eddigi legvéresebb támadása. A terrorakció egyik túlélője arról számolt be, hogy éppen zuhanyozni készült, amikor lövéseket hallott az egyik hálóterem irányából. A fiatalember ekkor három szobatársával együtt bezárkózott a szobájába. „Csak lépéseket és lövéseket lehetett hallani, senki sem sikoltozott, mert attól tartottak, hogy nyomra vezetik a fegyvereseket" - mondta.

A beszámoló szerint az iszlamista támadók benyomultak a hálóhelyiségekbe, és megkérdezték az ott tartózkodóktól, hogy muzulmánok vagy keresztények-e. A keresztényeket azonnal agyonlőtték. „Minden egyes lövésnél arra gondoltam, hogy meg fogok halni" - mesélte a túlélő, hozzátéve, hogy a kenyai hadsereg katonái röviddel ezután behatoltak a hátsó ablakokon keresztül, és kimenekítették őt, valamint másik húsz diákot.A rendőrség értesülései szerint Mohamed Mohamud, az al-Shabaab egyik magas rangú vezetője áll a rajtaütés mögött, a terrorvezér kézre kerítéséért 220 ezer dollárt (60,1 millió forintot) ajánlottak fel.

Uhuru Kenyatta kenyai elnök az ország lakosságához intézett beszédében közölte, hogy elrendelte 10 ezer újonc mihamarabbi besorozását a rendőrséghez, mert „Kenya feleslegesen szenvedett a biztonsági erők elégtelen létszáma miatt".

A terroristák csütörtök hajnalban támadták meg az oktatási intézményt. A támadók robbantásokat hajtottak végre és órákon keresztül tűzpárbajt vívtak az intézmény biztonsági őreivel, majd az épületbe behatolva válogatás nélkül lőni kezdtek a bent lévőkre.

Az al-Kaidával kapcsolatban álló szomáliai terrorszervezet korábban több hasonló akciót is végrehajtott Kenyában, leginkább az országnak ebben a részében, bosszúból azért, mert kenyai egységek is részt vettek az Afrikai Unió békefenntartó kontingensében Szomáliában az al-Shabaab elleni műveletekben.