McCain nagyon keményen nekiment Orbánnak

Fotó: MTI/Beliczay László / MTI/Beliczay László

-


Keményen bírálta a magyar kormányt keddi szenátusi felszólalásában John McCain republikánus szenátor mielőtt több nagykövetről, többek között Colleen Bell budapesti kinevezéséről szavaztak volna. (Bellről szóló cikkünket itt találja)

A volt republikánus elnökjelölt "totálisan alkalmatlannak" nevezve a jelöltet arra, hogy Budapesten legyen nagykövet. Szerinte Magyarország egy "nagyon fontos ország, ahol rossz dolgok történnek". McCain bírálta Barack Obama elnököt amiért felrúgta azt a korábbi kétpárti gyakorlatot, hogy a nagyköveti posztokra 70 százalékban karrierdiplomaták, 30 százalékban pedig politikai kinevezettek kerüljenek.

Szerinte Bellnek nincs megfelelő tapasztalata ahhoz, hogy a magyarországi helyzetet kezelje. Ezért inkább egy karibi országba kéne kinevezni nagykövetnek. Azt mondta: nincs meg a poszt betöltéséhez megfelelő nyelv-, ország- és helyismerete.

"Magyarország sok tekintetben szoros szövetséges" - mondta McCain. Majd azt részletezte: Orbán Viktor magyar miniszterelnök a 2010-ben történt hatalomra jutása óta "központosította a hatalmat", és olyan lépéseket tett, amelyek a bírálói szerint "összeegyeztethetetlenek a demokratikus elvekkel”.

Megemlítette, hogy korlátozta a bíróságok függetlenségét, "vitatott" változtatásokat hajtott végre az alkotmányban és "kemény korlátozásokat" vezetett be a civil szervezetekkel szemben, amelyeknek tagjait "fizetett politikai aktivistáknak" nevezte, akik igyekeznek "idegen érdekeket" segíteni.

A szenátor szerint a magyar kormányfő jó viszonyba került az orosz elnökkel, akivel nukleáris megállapodást kötött, és "a példaképnek tekintett" Putyinhoz hasonlóan antidemokratikus gyakorlatot folytat. McCain a "neofasiszta diktátor" kifejezést is használja, a szövegből azonban nem egyértelmű, hogy Putyinra vagy Orbánra gondol.

McCain beszédében megdicsérte a jelenlegi budapesti ideiglenes ügyvivőt, André Goodfriendet.