Büntetik az online szervezett tüntetéseket Spanyolországban

Fotó: Getty Images / Denis Doyle

-

Drákói szigorral kezeli a tüntetéseket a jobboldali Néppárt. Az ellenzék és sok nemzetközi jogvédő szervezet tiltakozik.


Törvénysértő lesz a Facebookon és más online felületen tüntetéseket szervezni Spanyolországban, erről szavazott meg határozatot a madridi parlament. Az alsóház által elfogadott jogszabályra a szenátusnak még rá kell bólintania az El Pais szerint.

A Mariano Rajoy vezette néppárti többség által elfogadott javaslat szerint csak az érintett intézmény engedélyével lehet például kormányhivatal elé demonstrációt szervezni. Ennél is érdekesebb, hogy a törvény egy sor, évek óta mindenhol bevett tüntetésszervezési eszközt törvénytelenné nyilvánít, így az online tüntetésszervezést is, az ilyeneket a törvény 600-tól 30 ezer euróig terjedő bírsággal sújtaná.


Spanyolországban egy ilyen fotóért több ezer eurós büntetés is járhat már


Ugyancsak büntethetik, ha valaki egy demonstrációról képeket töltene fel az internetre. Pénzbüntetés járna azért is, ha valaki eltakart arccal, védősisakban vagy védőfelszerelésben venne részt egy demonstráción. Tilos lesz intézkedő rendőrt is fotózni, ezért szintén akár 30 ezer eurós büntetés is járhat a jövőben. A törvény ellen felemelte szavát – a spanyol ellenzéken kívül – több nemzetközi jogvédő szervezet, például az Amnesty International és a Nemzetközi Sajtóintézet és a Human Rights Watch is.

További részletek a Revolution News oldalon.


Már több tüntetés volt a törvény ellen


Egy aktivista így tiltakozott a szólásszabadság korlátozása ellen