Berendelte a Külügyminisztérium André Goodfriendet

Fotó: MTI/MTVA / Bruzák Noémi

-

Sarah Sewall, az amerikai külügy polgári biztonságért, demokráciáért és emberi jogokért felelős államtitkára azt mondta: huszonnégy Közép- és Kelet-Európai országban az Egyesült Államok korrupcióellenes akcióterveket fog összeállítani. Goodfriendnek ezért kellett magyarázkodnia Budapesten.Az Egyesült Államok 2003-ban nyilvánította december 9-ét a korrupció elleni harc napjának. Ebből az alkalomból ismertette Sarah Sewall, államtitkár az ország álláspontját a jelenlegi korrupciós helyzetről a világban. Sewall hangsúlyozta, a „tengerentúli korrupciós beidegződések súlyosan sérthetik az amerikai nemzetbiztonsági érdekeket.” Elmondta, hogy a vesztegetési logika több helyen, így Kínában, Nigériában, Afganisztánban és Kelet-Európa több országában is komoly problémát jelent.


Mivel a korrupciót az Egyesült Államok nem tekinti egy demokratikus rendszer elkerülhetetlen velejárójának, az USA nagykövetségei Közép- és Kelet-Európa két tucat országában a korrupcióellenes küzdelmeket támogató akciótervek összeállításán dolgoznak.

Ez viszont aggasztja a magyar külügyminisztériumot. Az M1 televízió Híradójának úgy nyilatkoztak:


Az ilyen kijelentések alkalmasak arra, hogy súlyos aggodalmakat okozzanak szuverén országokban


Ezért a magyar külügyi tárca konzultációra hívta M. André Goodfriendet, a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivőjét - értesült hirado.hu hétfő este.

A megbeszélésről több információt egyik fél sem közölt.