A lengyel elnök arról beszélt, miről tartana népszavazást

Fotó: AFP / JANEK SKARZYNSKI

-

Andrzej Duda felvázolta az alkotmányról szóló népszavazás egyes kérdésköreit.


Andrzej Duda lengyel elnök felvázolta csütörtökön az általa javasolt, egy esetleges új alkotmányra vonatkozó véleménynyilvánító népszavazás egyes kérdésköreit; a szavazóktól megkérdezné egyebek között azt, hogy megerősítsék-e a lengyel alaptörvény elsőbbségét az uniós joggal szemben.

Andrzej Duda tavaly május elején jelentette be, hogy népszavazást kezdeményez. Most egy varsói konferencián összefoglalta azt a konzultációs kampányt, amelyet munkatársai az elmúlt hónapokban országszerte folytattak. A szenátushoz ugyanakkor még nem folyamodott annak érdekébe, hogy hagyja jóvá a népszavazást, amelyet tervei szerint idén november 10-én vagy 11-én, a lengyel függetlenség 100. évfordulóján tartanának meg.

Beszédében az államfő nem fogalmazott meg pontos kérdéseket. Elmondta: az eddig folytatott konzultációk alapján fontosnak tartaná, hogy a lengyelek véleményt nyilvánítsanak egyebek között arról, jó lenne-e a fontos törvényeket, például a pénznem, a nyugdíjrendszer, az oktatás, az egészségügy megváltoztatására vonatkozóakat népszavazásokon jóváhagyni.

Egy másik kérdés arra vonatkozhatna, hogy megerősítsék-e a lengyel alaptörvényben, hogy azt az uniós és a nemzetközi jog fölé rendelik, például egy olyan megjegyzéssel, miszerint Lengyelország „betartja a rá vonatkozó, a lengyel alkotmánnyal összhangban lévő nemzetközi és európai jogot”.

Egy másik kérdés arra vonatkozhatna, hogy rögzítsék-e az új alkotmányban, hogy család a „nemzeti lét alapját képezi”, és rendkívüli szerepet tölt be - mondta Duda. Szerinte a jelenlegi alkotmány értelmében is védett értékek mellett, mint a házasság, a család, az anyaság, az új alaptörvényben kiemelhetnék az apaság szerepét is.

A népszavazáson véleményt nyilváníthatnának továbbá a lengyel mezőgazdaság, a falu fontos szerepének alkotmányban rögzítéséről, és Duda szerint egy kérdés vonatkozhatna a fogyatékos emberek védelmének alkotmányos szintű biztosítására is.

Duda korábbi bejelentései szerint a népszavazáson 10 kérdésben járnák körül az alkotmány témáját, tisztáznák egyebek mellett az államfő hatáskörét.

Az új alkotmány kidolgozásának szükségességét korábban többször felvetették a lengyel kormánypárti parlamenti többség politikusai is, akik azonban nem értenek egyet a Duda által javasolt időzítéssel, például azért, mert október végén, november elején esedékes a helyhatósági választások megtartása is.