Milliós tömeg tüntetett a függetlenségért Barcelonában

Fotó: MTI/AP / Emilio Morenatti

-

A Diada ünnepe az 1714-es csata évfordulójáról szól.


A rendőrség első becslése szerint mintegy egymillióan vonultak utcára az önálló katalán köztársaság megalakításáért Barcelonában, a katalán nemzeti ünnepen, a Diadán. A Katalán Nemzetgyűlés (ANC) civil függetlenségpárti tüntetés helyszínén a tömeg már órákkal korábban elkezdett gyülekezni.A városban útközben is jól lehetett látni, ki az, aki a felvonulásra igyekszik: teljes metrókocsik teltek meg az esemény élénk rózsaszínű, Teremtsük meg a köztársaságot! feliratú pólóját viselő emberekkel. Az ANC szerint több mint 1500 szervezett autóbusszal érkeztek Katalónia más területeiről, és több száz traktor is érkezett a katalán fővárosba.Az Avenida de Diagonal nevű sugárút 6,4 kilométeres lezárt szakaszát ellepte a katalán függetlenséget szimbolizáló sárga-piros csíkos és kék alapon fehér csillagos zászlók áradata. Az út menti házak kerítéseire, a lámpaoszlopokra sárga szalagokat aggattak. Ezek jelképezik a katalán függetlenségi vezetőkkel szembeni bírósági eljárások, korlátozó intézkedések ellen tiltakozást. A tüntetők közül többen transzparenseken követelték szabadon engedésüket."Ez békés és demokratikus nép békés tüntetése" – mondta egy középkorú férfi, aki 2012 óta az összes függetlenségi felvonuláson részt vett. Szerinte nagy különbség az elmúlt évekhez képest az, hogy most a spanyol kormánynak "politikai foglyai vannak". A katalán politikusok nem követtek el semmit, szavazást rendeztek – mondta.

"Azt reméljük, hogy ez lesz az utolsó szeptember 11-e, amikor a spanyol rezsimnek vagyunk alávetve, egy szabad, szuverén államot szeretnénk" – mondta Carles, aki családjával Molins de Reyből érkezett a felvonulásra. Szerinte a katalán társadalom törekvése nyilvánvaló. Egy referendummal hitelesített elszakadásban hisz, a tavaly októberi, alkotmányellenesnek nyilvánított népszavazást legitimnek tartja.

"Egy demokráciában az embereket hagyni kell szavazni, és minket nem hagynak, és ez a nagy baj" – vélte a nyugdíjas Monserrat.

A rendezvény hivatalosan 17 óra 14 perckor vette kezdetét, mivel a katalán nemzeti ünnepen az 1714-es barcelonai csata évfordulójára emlékeznek, amikor is a spanyol örökösödési háborúban V. Fülöp spanyol király csapatai bevették a várost. A szervezők az esemény kezdetén néhány perces csendre próbálták inteni az egybegyűlteket, majd egy jelzőrakéta kilövése után minél erősebb kiabálásra ösztökéltek. "Függetlenség" – skandálta a tömeg, és szimbolikusan díszletfalak dőltek le.

"Megmutattátok, hogy az elnyomás nem győzött le bennünket" – mondta Elisenda Paluzie, az ANC elnöke.

A tüntetésen megjelent a katalán elnök, az autonóm kormány tagjai, a katalán parlament függetlenségi pártjainak képviselői, viszont távol maradtak a spanyol egységet támogató pártok, a Ciudadanos liberális középpárt, a katalán szocialisták (PSC), és a konzervatívok (PP).

A katalán nemzeti ünnep alkalmából Pedro Sánchez spanyol kormányfő a Twitteren azt írta: ez a szeptember 11-e legyen az ünneplés és a büszkeség napja egy olyan kultúra, nyelv és történelem számára, amely egyesít minden katalánt. Az együttélésért, a tiszteletért, a párbeszédért és megértését. Jó Diadát mindenkinek!

Sánchez az utolsó mondatot katalánul írta.