Katalónia: közlekedési káosz a népszavazás évfordulóján

Fotó: AFP / PAU BARRENA

-

Az autópályák és a vasutak közlekedését is akadályozzák a Madrid ellen tüntetők.


Közlekedési fennakadásokat okoznak a szeparatista tüntetők Katalóniában. A tavalyi népszavazásra emlékezve vonultak utcákra. Geronában a Köztársaság Védelmi Bizottságok (CDR) radikális szervezet felhívására több százan gyűltek össze a vasútállomás peronján, és elfoglalták az egyik sínpárt is, megakadályozva a Barcelona és Figueres közötti közlekedést.

Az utasokat kiterelték, a pályaudvar érintett szakaszát lezárták. Helyszíni beszámolók szerint a vasúti forgalom a teljes állomáson szünetel.

Barcelonában a demonstrálók több fontos főútvonalon vonulnak fel transzparensekkel, katalán függetlenségi zászlókkal. Hasonló megmozdulások gátolják több autóút és autópálya forgalmát is a régióban.

Katalóniában a nap folyamán több megemlékezést is tartanak; Quim Torra katalán elnök és kormánya a Sant Julia de Ramis-i rendezvényen vesz részt, ahol spanyol rendőrség tavaly erővel akadályozta meg a szavazást.

Az Október 1. Platform nevű kora este Barcelona belvárosában nagyszabású felvonulást szervez, amelynek végállomása a parlament épületénél lesz.

A katalán függetlenséget támogató önkormányzatok szövetsége (AMI) 786 településre küldött szét a független katalán köztársaságot támogató plakátokat azzal a felhívással, hogy helyezzék ki azokat a balkonokra.

Katalóniában 2017. október elsején népszavazást tartottak a függetlenségről, bár a referendumot a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette. A szavazást a rendőrök és csendőrök igyekeztek megakadályozni, és ez több helyen is erőszakba torkollott.

A regionális katalán kormány a voksolást érvényesnek és eredményesnek nyilvánította, adataik szerint a választásra jogosult 5,3 millió állampolgár közül összesen 2,28 millióan szavaztak a referendumon, 2,04 millióan a függetlenségre. A spanyol központi választási tanács viszont úgy foglalt állást, hogy mindezt nem lehet népszavazásnak tekinteni, mivel célja alkotmányellenes volt, és nélkülözte "az objektivitás és átláthatóság" garanciáit.

Mivel a katalán parlament függetlenségpárti többsége október 27-én megszavazta a Katalónia függetlenségét kinyilvánító javaslatot, a madridi kormány még aznap feloszlatta a regionális parlamentet, és leváltotta az autonóm kormányt, tagjai ellen vádat emeltek lázadás és közpénz hűtlen kezelése miatt.

A függetlenségi politikusok közül többen előzetes letartóztatásba vannak, Carles Puigdemont volt elnök és több kormánytag pedig Brüsszelbe menekült, ellenük elfogatóparancs van érvényben.