Szijjártó: elképesztő nyomás Kárpátalja miatt

-

Nincs az a geopolitikai érdek, amelynek oltárán feláldoznánk a határon túli magyarokat – mondta a miniszter.


Egyre több ország jelezte fenntartásait az ENSZ globális migrációs csomagjával kapcsolatban, az azt elutasítók köre növekedhet – mondta a külgazdasági és külügyminiszter bizottsági meghallgatásán. Szijjártó Péter azt mondta, minél többen olvassák el a globális migrációs csomagot, minél többen veszik komolyan, annál többen mondanak rá nemet.

A szerdai szavazáson várhatóan legalább tizenhárom ország elutasítja majd a dokumentumot, a visegrádi országok mellett Bulgária, Lettország, Ausztria, valamint az Egyesült Államok, Izrael, Ausztrália, Dominika és Brazília is – mondta Szijjártó.

Magyarország a globális menekültügyi csomagra is nemet mond. Szijjártó szerint a csomag "hátsó kiskapukat nyitna" a migránsok előtt, hogy Európába érkezzenek.

A kárpátaljai magyarokért történő kiállásról azt mondta: „nincs az a nemzetközi nyomásgyakorlás, nincs az a geopolitikai érdek, amelynek oltárán feláldoznánk a határon túli magyar nemzeti közösségeket”. A nyugati szövetségesek elképesztő nyomást gyakorolnak, hogy a kormány feladja álláspontját.