Nem fenyegeti veszély a magyarokat Kijev szerint

Fotó: NurPhoto / Maxym Marusenko

-

A kettős állampolgárok listázását halállistának nevezni provokáció – mondta a külügyminiszter.


Kijev nem akarja asszimilálni a kárpátaljai magyarokat, éppen azért szeretné javítani az ukránnyelv-ismeretüket, hogy megmaradhassanak magyarként – mondta az ukrán külügyminiszter az állami tévének.

Pavlo Klimkin azt mondta, a vitatott nyelvtörvény az ukrán nyelvet támogatja úgy, hogy nem szól bele a kisebbségek nyelvhasználatába. Kijev a magyar nyelvű oktatást sem akarja teljes mértékben ukránra változtatni, csupán a történelem, a földrajz és a jogi ismeretek tanításának nyelvét. Szerinte ezek a tárgyak szükségesek ahhoz, hogy a magyarok ismerjék Ukrajnát és helyben boldoguljanak. A miniszter biztos abban, hogy az oktatási törvényről megegyezés születik, de szerinte a magyar közösség tudatosan gerjeszti a félelmet.

Klimkin szerint provokáció, hogy a magyarországi média halállistának nevezte a kettős állampolgárságú kárpátaljaiak adatait közzétevő Mirotvorec összeírását. A magyarokat mindez nem fenyegeti, az oldalt ráadásul egyik ukrán állami szerv sem támogatja, a kikerült adatok az oroszoktól is származhattak – mondta a miniszter. Szerinte nem lehet blokkolni az oldalt, mert azt csak külföldi fizikai vagy jogi személyekkel lehet megtenni. Brenzovics Lászlónak, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökének azt javasolta, hogy mint ukrán parlamenti képviselő forduljon bírósághoz az ügyben.

Klimkin elítélte az ukrán parlament honlapján megjelent indítványt a kettős állampolgárságú kárpátaljai magyarok kitoloncolásáról. Ám szerinte a kettős állampolgárság ellenkezik az ukrán törvényekkel, annak intézményét az ország törvényei nem ismerik el.

A Beregszászra telepítendő ukrán katonák a szolgálati idejük végeztével elhagyják a várost, annak etnikai összetételét ezért nem módosítják – mondta. Az intézkedés a szovjet időkből származó védelmi rendszer átalakításához kapcsolódik, a kialakult helyzethez nincs köze, Magyarországot nem veszélyezteti.

A kijevi külügyminisztériumnak nincs befolyása arra, hogy Ukrán Nemzetbiztonsági Szolgálat nyilvántartásai alapján az ukrán határon átkelőket akár több órára is megállíthatják. Feltartóztatni csak az állambiztonság fenyegetőit lehet, de szerinte az ilyen emberek listáját minimalizálni kell.

Klimkin szerint a kárpátaljai magyaroknak Ukrajnában kell otthon lenniük, Ukrajna uniós és euroatlanti integrációja pedig Magyarország számára is fontos. A megegyezés érdekében viszont a magyar félnek meg kell gondolnia, hogy milyen kijelentéseket tesz – mondta a külügyminiszter.