Ismerje meg Vogelmanékat, akikkel tényleg kicseszett az internet

Fotó: ANP MAG / Lex van Lieshout ANP XTRA

-

Ostoba számítógépes hiba tette pokollá egy farm lakóinak életét. Hiába éltek a semmi közepén, 14 évig internetes bűnözőknek hitték és zaklatták őket.


Ha lopták már el olyan berendezését, amely időnként csatlakozik az internethez, biztos ön is megpróbálta már kideríteni, hová került a készülék. Erről a telefonok beépített találj meg funkciója, a bejelentkezési IP-címet eltároló Gmail vagy Dropbox árulkodik.

Az IP-címeket fizikai helyhez kötő adatbázisok azonban gyakran tökéletlenek. Nincs arra garancia, hogy utca-ház szintű információt szerezzünk (a VS.hu szerkesztőségét például a Keleti pályaudvarra teszi a CheckIP.org, pedig 2 kilométerrel és egy kerülettel arrébb van.) Ilyen pontosságot többnyire az IP-térképeket szolgáltató cégek sem ígérnek, ez nem jelenti viszont azt, hogy a laptopjukat kereső emberek tudomásul veszik a figyelmeztetést. Egy kansasi farmercsaládnak pedig ez tette pokollá az életét éveken keresztül.

A Vogelman család által több mint száz évig művelt, ma pedig bérbe adott farm nem egy internetes központ. Van ugyan előfizetésük, de gyakorlatilag csak levelezésre használják. Mégis kerestek már rajtuk lopott kütyüket, jártak náluk számítógépes bűnügyekben nyomozó FBI-ügynökök, otthonról elszökött gyerekeket kereső rendőrök, adóhatósági nyomozók, és ami a legrosszabb: felháborodott, az interneten átvert idegenek. Az aktuális bérlők személyes adatait többször kirakták az internetre. Egyszer valaki még egy törött vécécsészét is hagyott rosszallása jeléül a kapubehajtó előtt.


Amerika majdnem közepe, gyanús hely


A különböző zaklatások több mint tíz éven keresztül tartottak, és csak a Fusion újságírójának nyomozása derítette ki, hogy miért mérges ennyi ember Vogelmanékra és a bérlőikre. Jól gondolják, ha az a tippjük, hogy nem Vogelmanékról derült ki, hogy valójában gazemberek.

A hiba az IP-térképet szolgáltató MaxMind adatbázisában van. A 2002-ben alapított cég a kezdetek kezdetén úgy döntött, hogy a pontosan nem azonosítható, de az Egyesült Államokban található helyek esetén az ország középpontját adják meg találatnak. Ez Kansas északi részén található, az alábbi koordinátapár tartozik hozzá: 39.8333333,-98.585522. Egy gyakorlatilag véletlenszerűen kiválasztott számot azonban nem kell ilyen pontossággal megadni, ezért a cég a 38.0000,-97.0000 koordinátapárt használta, amely történetesen a Vogelman-farm kapujában található.

Alaposan alulbecsülték azonban azt, hogy hány olyan IP-cím lesz, amelyhez ezt a helyszínt fogják megadni. A MaxMind adatbázisa szerint több mint 600 millió cím van Vogelmanéknál. Innentől pedig már működik a nagy számok törvénye. Ennyi címből egyet-egyet szinte biztosan fognak internetes csalók használni, ami kellemetlen látogatókat jelent a farmon élő családnak. Egy idő után a helyi seriffnek is feltűnt, hogy túl gyakran szállnak ki mindenféle kollégái a a Vogelmann-farmra, úgyhogy egy táblát rakott ki a tanyához vezető útra, amelyben arra kéri az embereket, hogy ahelyett, hogy rátörnének a lakókra, hívják őt. Az esetek annyira elharapóztak, hogy a körzeti seriff idejének jelentős részét a többi nyomozóhatóság távol tartása tette ki.

A Fusion nyomozásával úgy tűnik, lassan véget ér a farmon élők pokoli évtizede. A MaxMind vezetője, aki nem is tudott arról, hogy a cég 2002-es döntése milyen károkat okozott, megígérte, hogy az alapértelmezett címet egy olyan koordinátapárra módosítják, amelynek a környékén sincs lakott terület. Lehetőleg olyanra, ami egy tó közepén található.