Az EBESZ szerint nem vonták ki a nehézfegyvereket Ukrajnában

Fotó: AFP / VOLODYMYR SHUVAYEV

-

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nem tudja megerősíteni, hogy a szemben álló felek már kivonják a nehézfegyvereiket eddigi állásaikból a kelet-ukrajnai válságövezetben.


Nem tapasztaltuk a nehézfegyverek kivonását, de láttuk a mozgásukat

fogalmazott Michael Bociurkiw, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) térségbeli megfigyelőmissziójának szóvivője.


A szóvivő közölte, hogy a misszió nem tud véleményt mondani a debalcevei helyzetről sem, mert megfigyelői egyelőre nem tudtak oda eljutni. Mint mondta, levelet kaptak a szakadároktól, hogy nem tudják szavatolni a biztonságukat.

Bociurkiw szerint általánosságban Kelet-Ukrajnában néhány kivételtől eltekintve érvényesül a tűzszünet. A szóvivő tíz olyan települést sorolt fel, ahol lövöldözések voltak.

A szakadárok azt közölték, hogy szerintük a minszki tűzszüneti megállapodás megsértését jelentené a megfigyelők kiküldése. Eduard Baszurin, a szakadár Donyecki Népköztársaság védelmi miniszterhelyettese szerda este még arról beszélt, hogy „a jóakarat jeleként” egyoldalúan megkezdték a nehézfegyverzet visszavonását a teljes tűzszüneti vonalról, kivéve a debalcevei szakaszt.

Csütörtökön azonban a tűzszüneti megállapodás egyre gyakoribb megsértéséről érkeznek hírek Kelet-Ukrajnából. A BBC jelentése szerint különösen sokat dörögnek a fegyverek Donyeck környékén, a Debalcevéből távozó ukrán egységek 82 tagja pedig – kijevi közlés szerint – eltűnt. Az orosz ENSZ-nagykövet, Vitalij Csurkin pedig az ukrán elnök elrendelte debalcevei csapatkivonást bírálta, szerinte Petro Porosenko ezzel egyoldalúan szembemegy a Minszkben aláírt egyezménnyel.

A helyzet alakulása a minszki egyezményt aláíró, illetve a megkötésénél bábáskodó négy nagyhatalmat is aggasztja. Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország bejelentette, hogy újabb nyomásgyakorlással megpróbálnak érvényt szerezni a megállapodásnak.


A kelet-ukrajnai válság rendezésére létrejött (Kijev, Moszkva, illetve az EBESZ képviselőiből álló) összekötőcsoport és a kelet-ukrajnai Moszkva-barát szakadárok egy héttel ezelőtt írták alá a fehérorosz fővárosban a tavalyi szeptemberi tűzszüneti megállapodás végrehajtásáról szóló intézkedéscsomagot, amelyet az úgynevezett „normandiai négyek” – Németország, Franciaország, Oroszország és Ukrajna – államvezetői dolgoztak ki aznap.

A 13 pontos intézkedéscsomag átfogó tűzszünetet írt elő Ukrajna Donyeck és Luhanszk megyéinek egyes körzeteiben február 15-től, vasárnap nulla órától. A dokumentum második pontjában szerepel az, hogy mindkét félnek vissza kell vonnia a nehézfegyvereket egymástól ugyanolyan távolságra, hogy létrejöjjön egy legalább 50 kilométer széles biztonsági övezet a térségbe vezényelt tüzérségi fegyverek hatótávolságának függvényében. A nehézfegyverzet kölcsönös visszavonásának legkésőbb a tűszünetet követő második napon, vagyis hétfőn kellett volna megkezdődnie, és 14 nap alatt be kell fejeződnie az EBESZ közreműködésével, az összekötőcsoport támogatásával.