Megjelent a Charlie Hebdo, a lap provokatívabb, mint valaha

Fotó: Getty Images / Dan Kitwood

-

Meztelen arab nő, szerkesztőségi orgia a muszlim mennyországban. Nem fogta vissza magát a francia szatirikus lap, amelynek újságíróit múlt héten gyilkolták meg muszlim szélsőségesek. Az újság több fenyegetést kapott a megjelenés előtt.


A címlapján a hétfő késő éjjel kiszivárgott Mohamed-karikatúrával szerda reggel hárommillió példányban megjelent a Charlie Hebdo új száma. A múlt heti mészárlás óta ez az első szám, és az alkotók nem fogták vissza magukat: a Prófétáról és muszlim terroristákról több gúnyrajz is van a lapban, írja a BBC.

Az egyik rajzon két terrorista a mennyország felé tart, és az iszlám hit egyik tételére utalva azt kérdezik, "hol a hetven szűz", miközben a háttérben a Hebdo meggyilkolt munkatársai orgiát tartanak. Egy szerkesztőségi cikk megköszöni mindazoknak a kiállást, akik a Je suis Charlie mondattal "Charlie-k voltak" az elmúlt napokban, de hozzáteszi, hogy nem kér többet abból az olvasatból, hogy a muszlimok provokációjával a lap magának kereste a bajt. Zineb El Rhazoui, az újság egyik újságírója a BBC-nek azt mondta, nem akartak gyűlöletet kifejezni a terroristák iránt.


sorbanállás párizs egyik újságosánál. oda 75 példány érkezett


A Liberation twittje a címlapról


A lap további tartalmáról Fergal Keane, a BBC egyik tudósítója még kedd késő este számolt be a Twitteren. Keane szerint a lap hátoldalán arra is utalnak, hogy a Charlie Hebdo 25 éve működik, a terroristák viszont 25 másodpercig „működtek” a szerkesztőségben. Keane szerint a tizenhat oldalas lapszám nagy része durva szexuális szatíra, amely a pápát is érinti, de van benne burkáját felemelő meztelen arab nő is.
A Hír24 összefoglalója szerint a lapban az is szerepel, hogy „Terrorista: foglalkozás naplopóknak és pöcsverőknek”. Az egyik megölt karikaturistáról, Wolinskiról pedig egy olyan képet rajzoltak, amelyen a péniszénél kidudorodik a köpenye, ő pedig köszönetet mond: "Je rebande", azaz "újra erekcióm van".A lap hat nyelven jelent meg, köztük angolul, arabul és törökül, és digitális formában is letölthető lesz három euróért. A Time magazin "Hol vegyünk Charlie Hebdót" címmel közölt cikket, eszerint Amerikában évek óta nem kapható az újság, de ezt a példányt ott is terjesztik majd. A lap azt írja, az E-bayen is lehet venni a lapból. A linkre kattintva szerda kora reggel volt olyan példány, amelyre 80 ezer forintnál tartott a licit. A New York Post azt írta, az egész országban csak 300 példányt árulnak majd. A cikk szerint az Amerikai Könyvárusok Szövetsége arra kérte a tagjait, hogy árulják majd a lapot, és ennél jóval több példányt akartak behozni Amerikába, de egyelőre ennyit ígértek nekik a nagy kereslet miatt. A CNN a vegyes muszlim érzéseket elemzi, egyben arról ír, hogy a címlap visszafogott, és eltávolodott a lap provokatív hagyományaitól.

A hárommilliós példányszám óriásinak számít, a lap eddig hatvanezer példányban készült el hetente, amiből a sajtóhírek szerint 30 ezer példány kelt el. Gerard Biard főszerkesztő azt nyilatkozta, örül, hogy elkészítették a lapot, hogy el tudták egyáltalán készíteni. "Kemény volt. A címlapot nem volt könnyű összerakni, mert valami újat kellett, hogy kifejezzen, valamit, ami kapcsolódik a történtekhez", nyilatkozta. A rajzot a Washington Post, a Frankfurter Allgemeine Zeitung, a Corrirerre della Sera és a Guardian is közölte.

Hogy a Charlie Hebdo ismét a Prófétát tűzte tollhegyére, azzal máris rengeteg fenyegetést kapott az iszlám világban. A szunnita iszlám szellemi központjának számító, egyiptomi székhelyű intézmény, az al-Azhar mecset és egyetem arra figyelmeztetett kedden, hogy gyűlöletet fognak szítani a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap szerdai számában megjelenő, Mohamed prófétát ábrázoló újabb karikatúrák.Az al-Azhar leszögezi, hogy elítéli az erőszakot és elutasítja a terrorizmust, de meggyőződése szerint a gúnyrajzok megjelentetése provokáció.

Néhány órával korábban Egyiptom központi vallásjogi intézménye, a Dár al-Iftá is óva intette a Charlie Hebdo hetilapot attól, hogy bejelentésének megfelelően a szerdai számát egy Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrával a címlapján jelentesse meg. A vallási rendeletekért (fatva) felelős legfelsőbb hatóság a az al-Azharral, illetve a vallásügyi minisztériummal együtt alkotja Egyiptomban az iszlám intézményes alapját.

A lap szerkesztőségébe múlt héten törtek be fegyveresek, és gyilkolták meg a lap nyolc munkatársát, köztük több neves karikaturistát. Ez a lapszám a Liberation francia lap szerkesztőségében készült el. A témában írott cikkeinket ide kattintva pörgetheti végig időrendben.