Vizsgálják, mire költötték a parlagfűirtásra felajánlott szja-t

Forrás: Flickr/pawpaw67

-

Haladéktalanul vizsgálatot rendel el Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a parlagfű-mentesítésre szánt felhasználásáról. A hvg.hu korábban arról írt, hogy szőnyegtisztítástól kezdve pogácsán keresztül diplomatatáskáig mindenre költöttek az irtásra felajánlott személyi jövedelemadó egy százalékából.


A parlagfű-mentesítésre a kormány 2010 és 2014 között közvetlen és közvetett módon 52 milliárd forintot fordított, ez lényegesen meghaladja az állampolgári szja-felajánlások összegét - írja közleményében a tárca. Bár Fazekas Sándor miniszter azonnali vizsgálatot rendelt el, hogy mire költötték az állampolgári felajánlásokat, emlékeztetett: újra a minisztérium rendelkezésére áll az eredetileg a felajánlásokból származó 642 millió forint. Erre pályázatot írtak ki civil szervezetek számára, hogy kiirtsák a növényt a közterületekről.

Ezt viszont azért kritizálta a Parlagfűpollen No Társaság, mert adataik szerint a parlagfű legalább 90 százaléka nem köz-, hanem mezőgazdasági magánterületeken nő. Így „nagy a veszélye annak, hogy a pályázat útján megszerzett eszközök nem valós parlagfű-mentesítést szolgálnak majd.”

A tárca közölte, sajnálják a történteket és köszöni, hogy a civil szervezetek az esetleges visszaélésekre felhívták a figyelmet.

Kedden írt arról a hvg.hu, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium a 2009-ben a kiemelt előirányzati célként a parlagfű elleni harcra felajánlott személyi jövedelem adó 1 százalékából összegyűlt 1,1 milliárd forintot nem a felajánlott célra költötték. A Parlagfűpollen No Társaság 2013-ban közérdekű adat kiadása iránt pert indított a minisztérium ellen, az adatok egy részét idén szeptemberben, a többi részét pedig novemberben adta ki a tárca a civil szervezetnek. A HVG azt írta: az adatok szerint az 1,1 milliárd forintból 642 millió forintot a tárca átcsoportosított, és egyebek mellett közüzemi számlákra, informatikai, valamint irodai eszközökre fordította. Így lett a pénzből például ezüstmetál cipőtisztító, szőnyegtakarítás és diplomatatáska. A beszerzésekről szóló részletes cikkünket itt olvashatja.