Vizesedik, repedezik az el nem készülő Várkert bazár

-

Nemcsak építik a már kétszer átadott, de még mindig be nem fejezett létesítményt, hanem javításokat is végeznek azon. A Lánchíd utcán, Apród utcán szintén dolgoznak, múlt hétfőn pedig elkezdték az Öntőház utca felújítását. Éppen hét hónapos csúszásban vannak a kivitelezők.


A Kőműves Kelemen legendájában megverselt Déva várával verseng a budai Várkert bazár: ezt is hiába építik nap mint nap, nem tudja elnyerni végleges formáját. Jelenleg is folyik a munka az áprilisban, majd augusztusban is átadott, de még mindig nem kész komplexumon.


Látogatásunkkor a helyszíni szemlét tartó műszaki szakértő a neoreneszánsz kerthez vezető sétány mellvédje alsó díszítésének vizesedésére kereste a magyarázatot a fejét csóválva és a követ rugdosva. Több darabon repedések láthatók, az aljukon pedig penészes, mohás réteg képződött. A sétány déli szárnyát ismét lezárták a közönség elől, teljes hosszában és szélességében feszítővassal felszedték a díszburkolatot, majd légkalapáccsal törték a vasbeton alapot. Ugyanezt tették egy hónappal korábban, akkor az északi szárnyon láttak újra munkához. Úgy tűnik, utólagos szigetelési munkákat végeznek és öntözőrendszert építenek az oda telepítendő növényeknek.


Újra felszedik a pár hónapja lerakott díszburkolatot


Sok szakmának van még feladata

A vizesedéssel a Lánchíd utcai lakóinak is meggyűlik a bajuk. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, terjedelmes hibalistát készítettek a Várkert bazár-projektet irányító szervezetnek, az egyik kifogás éppen az, hogy az átépítés óta több ház pincéje beázik.

A betonozókon kívül más munkások is terepen vannak, a reneszánsz kert fölött kanyargó sétánynál jobbra-balra dőlt tuják mellett dolgoztak kertépítők, óriási betongödrökkel kell még megbirkózni, kiálló kábelkötegeket eltüntetni. A dombon is egy brigád csákányozott, talicskázott, földet mozgatott. Kőművesek foglalták vissza az előző hétvégén még nyitva álló Ybl-lépcsőt, a Szárazárok színpadnál villanyszerelők állították a fényszórókat, kábeleket.


Repedések a falon


Messze a késztől a Lánchíd utca is

A Várkertet határoló Lánchíd utca sincs rendben, ami az EU által 6,4 milliárd forinttal támogatott „Budai Vár és környéke közlekedési fejlesztése” nevű projekt keretében a Várkerttel együtt újul meg. Bár augusztus végén már egyszer átadták, a Clark Ádám téri parkoló kövezésével hónapok óta szenvednek a munkások, és még nem látni a végét. Az utca forgalmát irányító őrszem azt mondta, az utcát már átadnák a forgalomnak, de hogy a parkolóval mikor végeznek, azt senki nem tudja.


A Lánchíd utcán egy hónapja, október elseje óta korlátozottan áthajthatnak a buszok, taxik, kerékpárosok. Mint azt megírtuk, a forgalmat a budapesti kormányhivatal közlekedési felügyeletének figyelmeztetése ellenére engedte vissza a kivitelező. Az ideiglenes forgalomba helyezési engedély egyik feltételét, a szeptember 30-i helyszíni bejárást nem tudták megtartani, mivel a kivitelező nem zárta le a műszaki átadás-átvételi jegyzőkönyvet. A hatóság felhívta a figyelmét, jogellenes lépés lesz, ha másnap átadják a forgalomnak az utcát – ez ennek ellenére megtörtént. A hatóság egyik kifogása a kerékpárosok számára veszélyes víznyelő aknafedelek voltak – ezek cseréjére kötelezték a kivitelezőt. A hét csatornafedél cseréjéhez egy hónap kevésnek bizonyult: igaz, az új aknafedelek a helyükön vannak, de nincsenek beépítve a burkolatba.A Lánchíd utcát augusztus végén utcabálos programokkal adta át hivatalosan a kormány, L. Simon László kormánybiztos és Tarlós István főpolgármester ünnepélyes szalagátvágásával, olyan állapotban, hogy a kövek pontos behelyezésével, illesztéseivel fúgázásával sem végeztek, még a megnyitó előtt fél órával is folyt az építkezés. L Simon László akkor azt mondta, még két hétig szükséges dolgozni rajta, azt követően visszaadják a forgalomnak.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter augusztus elején képviselői kérdésre úgy nyilatkozott, a teljes Várkert bazár-projekt augusztus végére befejeződik.

A VS.hu értesülése szerint a Lánchíd utcában dolgozó biztonsági őrök meghosszabbított megbízatása november 5-ig szól.


Napfürdőzés Hiltivel


A környék is csatatérnek néz ki

A kivitelezők nem csak itt vannak késésben, a Lánchíd utcába csatlakozó Apród utca, Döbrentei utca, Döbrentei tér átépítésével sokkal nagyobb a lemaradása. Itt még teljes a káosz, megjósolni nem lehet, mikor fejezik be a beruházást. Valószínű, hogy nem a közeli jövőben, erre utal, hogy a a munkásokat kiszolgáló emeletes konténersor és a büfé is a helyén van. Ugyanakkor ezek az utcák is részei a „Budai Vár környékének közlekedési fejlesztése” nevű projektnek. Az EU támogatását hirdető tábla szerint az átadási határideje 2014. március 30. volt, ugyanazon nap, amikor az EU által 6,7 milliárd forinttal támogatott "Várkert bazár fejlesztése" projektet is be kellett volna fejezni. Az időpontot annyiban sikerült tartani, hogy Orbán Viktor a tavaszi választások előtti napokban félkész állapotban adta át a Várkert Bazárt, amit néhány nap múlva be is zártak.
A Lánchíd utcában azonban nem áll vissza a nyugalom, a vele párhuzamos szintén a Várkert bazárba futó Öntőház utcában egy hete kezdték el az úttest és a járda átépítését. A kivitelező Penta Kft. által készített, a lakók megértését kérő tájékoztatóban az olvasható, hogy a 2014. október 27-én kezdődő munkával 2014. február 16-ra (!) végeznek.