Visszavonta elhíresült Nokia-dobozos vallomását a Hagyó-per vádlottja

-

Balogh Zsolt negyedrendű vádlott, aki egy ideig a BKV megbízott vezérigazgatója volt, visszavonta Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettesre, elsőrendű vádlottra tett, súlyosan terhelő vallomását.


Balogh a vallomást még a nyomozati szakaszban tette 2010. szeptember 14-én. A Kecskeméti Törvényszéken jelenleg is folyó per csütörtöki tárgyalásán levetítették a felvételt, amelyen Balogh megteszi a most visszavont vallomását. E szerint Balogh Zsolt több alkalommal, határozottan mondta Hagyó Miklós szemébe, hogy a főpolgármester-helyettes évente 15 millió forintot átadására utasította. A néhány évvel ezelőtti felvételen Balogh még azt is állítja, hogy a kétszer 15 millió forintot eljuttatta Hagyó Miklósnak, másodszor egy nokiás dobozban adta át személyesen. Hagyó Miklós tagadta az egykori megbízott vezérigazgató állítását.


A szembesítésről készült felvétel levetítése után Balogh Zsolt visszavonta mindazt, amit az átutalandó összegekről mondott. „Hagyó Miklós semmilyen törvénytelenségre nem utasított, neki semmilyen pénzt nem adtam át” – mondta. A visszavonást azzal indokolta, hogy akkor azért tett súlyosan terhelő vallomást Hagyó Miklósra, hogy „ne tartóztassák le, mint a többieket”.

Balogh Zsolt 2012 októberében sem erősítette meg ominózus Nokia-dobozos vallomását, ezt azzal indokolta, hogy akkor passzív vesztegetőként őt is megvádolhatja az ügyészség.


Az ATV tudósítása a 2012 októberi tárgyalásról


A vádirat szerint a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes által létrehozott és vezetett bűnszervezet 2007 januárjától 2008 augusztusáig 1,49 milliárd forintot meghaladó vagyoni kárt okozott a BKV-nak. A vádhatóság Hagyó Miklóst folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével mint felbujtót, kétrendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettével, hivatali visszaélés bűntettével, valamint hivatalos személy által elkövetett zsarolás bűntettével vádolja.
A per jövő kedden tanúkihallgatással folytatódik.