Új vizsgálatokat kaptak a nyakukba a norvég alapos civil szervezetek

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

Két támogatott szervezetnél a NAV, kettőnél az ügyészség indított újabb eljárást. Ez már a sokadik ügy a norvég pénzt osztó és az azt költő szervezeteknél, szinte már követhetetlen, hány eljárás folyik ellenük. Az Ökotárs vezetője nem árulta el, melyik szervezeteknél van új vizsgálat.


A VS.hu kérdésére Móra Veronika azt mondta, a NAV általános adóellenőrzést indított a két érintett szervezetnél, amelyek a norvég pénzre pályáztak, de azt nem tudni, miért. Ezt megkérdeztük a NAV-tól, a választ, ha meglesz, közöljük.


A Norvég Civil Alapból 58 szervezet kapott pénzt. Móra először azt mondta, a NAV a „piszkos 13”-ból ellenőriz kettőt, a sajtóbeszélgetés későbbi részén azonban már pontosított: az ügyészi és NAV-eljárásban más szervezetek is érintettek. Emlékeztetőül, a 13-akat a kormány állítólag baloldali kötődésük miatt tette „feketelistára”. A szervezetek között ott van a Krétakör Alapítvány, a K-Monitor, a Transparency vagy az átlátszó.hu-hoz köthető Asimov Alapítvány. Ezeket a szervezeteket a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) is ellenőrizte, nem mind működött együtt a hivatallal.

Az ügyet amúgy tovább bonyolítja, hogy NAV költségvetési csalás gyanújával is nyomoz - ismeretlen tettes ellen -, miután a Kehi gyanúja szerint egyes támogatott szervezetek nem a jóváhagyott célra költötték a pénzt. A Kehi feljelentése után egyébként a rendőrség is nyomoz, hűtlen kezelés gyanújával.

Az ügyészségi törvényességi ellenőrzés szerinte egyszerűbb, kisebb súlyú ügy. Arra van is magyarázat, a Kehi ugyanis egyes szervezeteknél azt állapította meg, nem feleltek meg a törvényi kritériumoknak.


Egy alapítványnak újra működik az adószáma

A norvég pénzeket osztó konzorciumban részt vevő négy alapítvány - az Ökotárs, a DemNet, a Kárpátok és az Autonómia Alapítvány - adószámát korábban a NAV felfüggesztette, a jogerős határozatot erről decemberben kapták meg. Az ügyben mind a négy érintett bírósághoz fordult. A Kárpátok Alapítvány már kapott egy bírósági végzést, amely az ítéletig felfüggeszti a NAV határozatát. Vagyis felfüggeszti az adószám felfüggesztését. Ez az alapítvány egri, ezért lehetett hamarabb döntés az ügyében. A másik három alapítványt még nem értesítették.


Az adószám felfüggesztésének az a következménye, hogy az alapítványok nem kaphatnak állami forrást. Ezért kellett a svájci alap pénzosztásán variálni, mert az állami pénznek számít. A norvég alapból befolyó összeg nem (igaz, a kormány ezt vitatja, ezért vizsgálódhat ott a Kehi). Az alapítványokkal beszéltünk korábban, mindegyik azt közölte, különösebben nem érinti az adószám-felfüggesztés, eddig sem igazán kaptak állami támogatást.

Az igazán érzékeny kérdés a következő lépés, az adószám törlése lehet, ami után viszont ellehetetlenül a működésük. Móra Veronika abban bízik, idáig nem jut el az ügy.

A Norvég Civil Alap támogatásairól már elkészült a Kehi jelentése - a hivatal ebben több szabálytalanságról is ír -, de az Ökotárs vezetője nem tudja, hogy maga a vizsgálat is lezárult-e. A teljes jelentést még nem kapták meg, csak egy 40 oldalas kivonatot.

Az Ökotársnál szeptember elején tartott házkutatást a rendőrség, azóta viszont nem keresték őket - mondta Móra Veronika.


Tüntetés az Ökotársnál tartott szeptemberi házkutatás után


A Kehi szabálytalanságokat talált - az Ökotárs vádakról beszél

A Kehi a Miniszterelnökség utasítására kezdte vizsgálni a Norvég Civil Alap felhasználását hónapokkal ezelőtt. Azt találta, hogy több szabálytalanság is előfordult a pénz odaítélésekor, a hivatal „átláthatatlan döntéshozatalt, fegyelmezetlen elszámolást, illetve esetenként súlyos visszaéléseket tapasztalt”. A vizsgálat alatt ismeretlen tettes ellen – de minden bizonnyal az Ökotárs ellen – feljelentést tett jogosulatlan pénzforgalmi tevékenység miatt. Az Ökotárs visszatérítendő támogatást adott több szervezetnek, hogy tudják finanszírozni az uniós pályázatot. Nagyjából az inflációval korrigált összeget kérték vissza, az Ökotárs szerint ez szabályos.


A Kehi 63 projektet vizsgálat a Norvég Civil Támogatási Alap ügyében, 61-nél szabálytalanságot állapított meg és feljelentést tett. A konzorcium 4 milliárd szétosztásáról döntött, a Kehi mindössze néhány 10 millió miatt tett feljelentést, hűtlen kezelés, költségvetési csalás, magánokirat-hamisítás és jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűncselekményének gyanúja miatt. Néhány újságíróval korábban megismertették a jelentés egy részét, az Index újságírója szerint a bizonyítékokból az tűnik ki, a Kehi úgy ment neki a vizsgálatnak, hogy mindenképp találni szeretett volna valamit.


Móra Veronika a vizsgálat lezárulta után azt mondta, „nagyon nehéz, sőt lehetetlen érdemben reagálni általánosságokban megfogalmazott, tényekkel alá nem támasztott vádakra”.