Tízmilliókba kerül a fővárosnak, hogy üres a Sirály helye

-

Másfél éve havi egymillióról lemondott, és azóta is kettőt fizet a főváros, de most lezárná a viharos múltat. Kérdés, sikerül-e. A „Sirálymentesített” ingatlanért nem tolonganak a bérlők.


Augusztusban a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. (BFVK) kiírta azt a pályázatot, melyben a másfél éve üresen álló értékes ingatlanba keres bérlőt. Nem csak a pályázat kiírásának időzítése érdekes, hanem az is, kikkel őrizteti a helyet.


Király 50

2013 tavaszáig a VI. kerületi Király utca 50-ben működött a Sirály nevű klub, melyet a fővárosi önkormányzat zajos körülmények között bezáratott. Hivatkozott az épület életveszélyes állapotára, a rendezetlen tulajdonviszonyokra, de sokan politikai okot sejtettek a háttérben: a Fideszben ugyanis többen tudni vélték, hogy a Király utca 50-ben szervezték meg annak idején a Lendvay utcai pártszékház „elfoglalását”. A Sirályt működtető Marom Egyesület több fordulóban is tárgyalt a fővárossal, havi egymillió forintos bérleti díj fizetését is felajánlotta, hogy a Király utcában maradhasson, de végül nem sikerült megegyezni. A tavaly március végi oda-visszafoglalás után április végén a Maromnak végleg el kellett hagynia az ingatlant, mely azóta üresen áll.


Nem sokáig lesz már üres

Idén nyár végéig nem is volt semmi mozgás az épület körül, ám augusztus 11-én a vagyonkezelő kiírta a bérbeadási pályázatot. Ekkorra már biztossá vált, hogy a korábban a Sirályt működtető Marom Egyesület a VIII. kerületben Auróra néven hamarosan új helyet nyit.

A vagyonkezelő honlapjára felkerült pályázati kiírás szerint a minimális bérleti díjnak havi 1,2 millió forintnak kell lennie, és előnyt élveznek azok a pályázók, akik valamilyen kulturális tevékenységet szeretnének végezni a Király utcában. Nagyjából tehát azt kellene csinálni, amit korábban is, és nagyjából annyiért, amennyit a Sirály üzemeltetői is hajlandóak lettek volna fizetni.

A pályázat szeptember 11-én zárult le. A VS.hu érdeklődésére a vagyonkezelő azt a tájékoztatást adta, hogy egyetlen pályázat érkezett be, melyet érvénytelennek nyilvánított. Így az épület továbbra is üresen tátong, de a cég várhatóan hamarosan újra meghirdeti a bérleti lehetőséget.


Sokba kerül

A Király utca 50. azonban nem teljesen üres, ugyanis azt két biztonsági őr a nap huszonnégy órájában vigyázza. Ezért kikértük a BFVK-tól azokat a szerződéseket, melyeket az őrző-védő cégekkel kötött, hogy megtudjuk, mennyibe is kerül a fővárosnak az, hogy másfél éve nincs bérlője az ingatlannak. Az őrzésért havonta 1,8 millió forintot fizetnek, tehát eddig (egyéb költségek, például rezsi nélkül) 35 millió forintot költött a vagyonkezelő a Király utca 50-re.

A szerződésekből az is kiderül, hogy az elsőt március 23-án kötötték az Opekun Kft.-vel, egy nappal azután, hogy a cég emberei megjelentek a Sirálynál és be akarták záratni azt. Mivel ekkor közbeszerzésre nem volt idő, az Opekun egy az értékhatár alatt maradó nyolcmilliós szerződést kapott. Az őrzésre azonban hamarosan kiírták a közbeszerzést, melyet az a Pajzs 07 nyert meg, mely megbízható ügyfele a fővárosnak, hiszen 12 másik budapesti tulajdonban álló ingatlanra is vigyáz. Az őrző-védő cégben belügyminiszterré választásáig Pintér Sándornak is érdekeltsége volt.


Az életveszély magától elmúlt

Mivel tavaly tavasszal életveszélyre is hivatkoztak a hely bezárásakor, arra is rákérdeztünk a vagyonkezelőnél, milyen felújítási munkálatokat végeztek. Erre azt a választ kaptuk, hogy noha az épület rossz állapotban van, teljes körű felújítási munkálatok nem történtek; eddig mindössze állagmegóvási és kisebb karbantartási munkákat végeztek.


Az elmúlt másfél évben tehát a főváros nagyjából húszmillió forintos bevételről mondott le, és inkább fizetett több mint 35 milliót azért, hogy a belváros egyik legforgalmasabb utcájában lévő ingatlanát üresen tartsa.