Szigorítottak a kampányfinanszírozási javaslaton

Fotó: VS.hu/Hirling Bálint / VS.hu/Hirling Bálint

-

A bizottság támogatta a szocialisták javaslatát.


Szigorítást fogadott el a parlamenti választások kampányköltségeinek átláthatóságát célzó indítványhoz az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A testület támogatta Bárándy Gergely szocialista bizottsági alelnök indítványát, hogy az állami kampánytámogatást ne csupán a fél százalékos eredményt el nem érő pártoknak kelljen visszafizetnie, hanem azoknak, amelyek listájára 1 százaléknyi voks sem érkezett.

A testület megszavazott olyan módosítást is, amely szerint a követelés bármely vezető tisztségviselőtől is behajtható. Egy további változtatás azt mondja ki, hogy az ÁSZ-nak azon pártokat kell hivatalból ellenőriznie a választás után egy éven belül, amelyek legalább 1 százalékos eredményt értek el.

A testület a Czeglédy-ügy károsultjainak rendkívüli kárrendezéséről szóló előterjesztéshez olyan változtatást szavazott meg, amely a kárrendezést a Human Operator Zrt. által foglalkoztatott és kárt szenvedett nyugdíjasokra is kiterjeszti.

Hende Csaba, a bizottság fideszes elnöke azt mondta: szombathelyi fogadóóráján keresték fel olyan nyugdíjasok, akik a Human Operatoron keresztül vállaltak munkát, és nem jutottak a pénzükhöz. Ők egész biztosan ártatlanok, így őket is megilleti a kártalanítás, míg Czeglédy Csabát és társait érintően ez még nem dőlt el, a vizsgálatok még tartanak – mondta Hende. Felszólalása alatt Hiszékeny Dezső és Burány Sándor szocialista képviselők kivonultak a teremből.

Szilágyi György (Jobbik) arra kérdezett rá, hogy hány károsultat támogat az állam. Pártja szombathelyi önkormányzati képviselője már korábban lépéseket sürgetett annak érdekében, hogy Czeglédy elveszítse tisztségeit, ám szerinte a Fidesz és az MSZP ezt közösen akadályozta meg.

Hende szerint Szilágyi állításai nem felelnek meg a valóságnak. Czeglédyt visszahívták a stadionfejlesztéssel foglalkozó kft. felügyelőbizottságából, a képviselő önkormányzati mandátumának visszavonását célzó jobbikos indítvány pedig alkotmányellenes volt. Hende politikai ízűnek és megalapozatlannak minősítette az összejátszást sugalmazó vádaskodásokat.