Szabálytalan fejlesztés után lett fejlesztési államtitkár Szabó Zsolt

Fotó: MTI/MTVA / Mohai Balázs

-

42 millió forint uniós pénzt vontak meg még tavasszal a hatvani önkormányzattól egy fejlesztés szabálytalansága miatt. A város polgármestere a fideszes Szabó Zsolt volt, akit egy hónappal később fejlesztési államtitkárrá neveztek ki. Az ügyben jelenleg is folyik a vizsgálat.


Tavaly októberben indult el Heves megyében a Hatvant Boldoggal összekötő 7,5 kilométeres bicikliút építése. Meglehetősen nagy beruházásról van szó, a kerékpárút mellett kalandpark, a Zagyva folyó felett kerékpáros híd is épül. A “Kalandozzunk kerékpárral a Zagyva folyó mentén” nevű, 1,1 milliárdos költségvetésű projekt uniós pénzből valósul meg. A kedvezményezett hivatalosan Hatvan városa, és a projektvezető szerepét is átvette az eredetileg erre kijelölt Szurdokpüspökitől. Szeptember végén a szakasz egy részét át is adták.


Felfüggesztettek 42 milliót

Néhány nappal az ünnepség előtt, szeptember 18-án postázott egy levelet a pénzt megítélő Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség az egyik érintett, kisebb önkormányzatnak, Boldognak. A VS.hu birtokába került dokumentum azt részletezte, milyen szabálytalanságokat találtak az egyik részprojekt során. Hiányosak voltak a leadott számlák, de az ügynökség nehezményezte azt is, hogy a nyertes cég korábban arról nyilatkozott, alig fog bevonni alvállalkozót, ehhez képest 32 százalékos arányban dolgozott velük.

A levélből kiderült az is, hogy a problémák nem új keletűek. Az ügynökség még áprilisban kezdeményezett szabálytalansági eljárást a pénz felhasználása miatt. Végül a kerékpárút boldogi szakaszára megítélt 170 millió forint 25 százalékának, vagyis 42 millió forintnak a kifizetését felfüggesztették. A két érintett önkormányzat, Boldog és Hatvan nem értett egyet a döntéssel, májusban jogorvoslattal éltek. Amikor megkerestük a boldogi önkormányzatot, akkor Hatvanhoz irányítottak arra hivatkozva, hogy a város fogta össze a projektet. Hatvan azt közölte, hogy a benyújtott jogorvoslati kérelemre még nem érkezett válasz, és mivel még folyamatban van az ügy, így nem történt felelősségre vonás.

Hatvan polgármestere 2010-től a fideszes Szabó Zsolt, ő volt a városvezető a projekt ideje alatt, még a kifizetés felfüggesztése idején is. Egy hónappal később, idén júniustól a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkárává nevezték ki, ezen a poszton többek között a fejlesztéspolitikáért felel. A minisztériumon keresztül kerestük Szabót, kérdéseinkre a tárca sajtóosztálya azt közölte:


A közbeszerzést uniós szabályoknak megfelelően a képviselő-testület által kiválasztott külső szakértő végzi. A folyamatban lévő eljárás független Szabó Zsolt kormányzati szerepvállalásától.

Törvénytelen költségtérítés, különös PhD

Szabó Zsolt 2010 előtt négy évig a hatvani képviselő-testület tagja volt, 2010-től viszont nem csak Hatvant vezette, hanem országgyűlési képviselőként is dolgozott. Országosan ismertté akkor vált, amikor a Blikk 2011 tavaszán arról írt, hogy országgyűlési képviselőként és polgármesterként két helyről, törvénytelenül vett fel költségtérítést. Szabó azzal védekezett, hogy nem ismerte a szabályokat, első ciklusát tölti. A Fidesz etikai bizottságát ez nem hatotta meg; több másik érintett fideszessel együtt Szabó is írásbeli figyelmeztetést kapott, a jogtalanul felvett pénzt pedig vissza kellett fizetnie.

Schmitt Pál plágiumbotránya után több újságcikk foglalkozott azzal, hogy a politikusok milyen végzettséggel rendelkeznek. Szabó neve azért került elő, mert azon képviselők közé tartozott, akik az amerikai Newport International Universityn szereztek PhD fokozatot. Politikustársaihoz hasonlóan, valójában Szabó is a magyarországi Econovum Akadémián szerezte a képesítését, ez azonban nem akkreditált képzési hely, és nem ad államilag elismert tudományos fokozatot. Szabónak a parlament honlapján elérhető életrajzában jelenleg is szerepel a 2002-ben megszerzett PhD.

Államtitkárként Szabó az elmúlt hónapokban megújuló energiával, energiahatékonysággal kapcsolatos fejlesztések ügyében szólalt meg. Nem feledkezett meg városáról sem, részt vett több eseményen is, amelyen főként uniós pénzekből végzett fejlesztéseket adtak át Hatvanban. A helyi általános iskolák 223 millióból, a Hatvany Lajos Múzeum 300 millióból, a hatvani kórház 500 millió forintból újult meg.


„A kérdéses pályázati döntések minden esetben az államtitkári kinevezést megelőzően születtek, de egyébként sem az államtitkárság döntési körébe tartozó pályázatokról van szó”

- írta a hatvani fejlesztésekről az NFM.

Szabó szeptemberben részt vett a hatvani kerékpárút részátadóján is. Az ügyben folyó szabálytalansági eljárás miatt még a múlt héten megkerestük az uniós ügynökséget. Kérdéseinket a Miniszterelnökséghez továbbították. Választ egyelőre nem kaptunk.