Seszták: Vizsgáljuk, megéri-e átvenni Vitézy horvát cégcsoportját

Forrás: MTI/MTVA / Varga György

-

A Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt. vizsgálja a Vitézy Tamás érdekeltségében lévő Adriatiq Islands Group tőke- és hitelszerkezetének átalakításával kapcsolatos befektetési lehetőségeket – ismerte el Seszták Miklós fejlesztési miniszter.


„A Fővárosi Bíróság 2012 . október 16. napján jogerőre emelkedett végzésével elrendelte az Adriatiq lslands Group Hungary Kft. felszámolását. Az eljárás jelenleg is folyamatban van. A nagy értékű ingatlanvagyon hazai kézben tartása és az ehhez kapcsolódó munkahelyek sorsa figyelmet érdemel. A Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt. ezért vizsgálja az Adriatiq Islands Group tőke- és hitelszerkezetének átalakításával kapcsolatos befektetési lehetőségeket.”

Ezt válaszolta Seszták Miklós Szabó Szabolcs független képviselőnek. Az Együtt poltikusa az mfror értesülése kapcsán kérdezte a nemzeti fejlesztési minisztert. A hírportál arról számolt be, hogy az állam átvilágítja Vitézy Tamás horvátországi kikötőket és szállodákat üzemeltető cégét, melynek 2010-ig Habony Árpád volt az igazgatósági alelnöke. A Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt . részvételi felhívás nélküli tárgyalásos közbeszerzéssel választotta ki a PwC Magyarország Kft .-t, hogy végezze el az Adriatiq pénzügy átvilágítását és üzletértékelését 72,6 millió forintért.

Szabó a következőket kérdezte:

  • Mi indokolja a 72,6 millió forintba kerülő átvilágítást?
  • Tervezi-e az állam Vitézy Tamás cégének, az Adriatiq Island Groupnak a megvásárlását ?
  • Amennyiben igen, milyen forrásból kívánja ezt megtenni, és milyen célból?
  • Milyen haszna származik ebből az adófizető embereknek akkor, amikor ma több mint 4 millió szegény él Magyarországon?
  • Nem gondolja, Miniszter Úr, hogy a megvásárlásra szánt több millió forintot inkább a munkavállalói szegénység, a nyomor enyhítésére kellene fordítani?

A fentieken túl Seszták a megvásárlásra vonatkozó kérdésekre nem válaszolt. Annyit közölt: „Az esetleges, bármilyen jellegű döntést meg kell előznie a csoport átvilágításának, ezért került sor a PwC megbízására. A további lépések az átvilágítás eredményétől függnek” – írta a miniszter.

Vitézy horvát idegenforgalmi protfóliójának adóssága legalább 14 milliárd forint – írta meg a Magyar Narancs.