Orbán sem akarja vasárnap bezárni a boltokat

Fotó: MTI/MTVA / Emily Wabitsch

-

Egyre kevesebb esélyét látják a Fideszen és a kormányon belül, hogy törvény lesz a boltok vasárnapi zárva tartásáról szóló KDNP-s javaslatból.


Az már korábban kiderült, hogy a kisebbik kormánypárt időről időre előrekerülő felvetéséért a terület szabályozásáért felelős gazdasági miniszter nem lelkesedik , de információink szerint nem tartja szerencsésnek maga a miniszterelnök sem. Orbán Viktorhoz közel álló forrásaink szerint a kormányfő nagyjából ugyanúgy látja a kérdést, mint amikor három és fél éve a KDNP először próbálta meg áterőltetni javaslatát: a miniszterelnök úgy véli, a vasárnapi nyitva tartás megtiltását vagy korlátozását az emberek jogaik korlátozásaként, a magánéletükbe való beavatkozásként élnék meg.

„Akkor sem támogattuk, mert egyértelmű népszerűség-romboló hatása lett volna, hogyan állhatnánk mellé most egy ilyen érzékeny időszakban, a netadós affér után, amikor hetente mennek az utcára ellenünk?” – magyarázta a VS.hu-nak a Fidesz egyik elnökségi tagja. A politikus szerint az internetadó egyik legnagyobb tanulsága éppen az volt, hogy az emberek rossz néven vesznek bármilyen, az eddigi lehetőségeiket csorbító korlátozást. Márpedig azt, hogy vasárnap nem mehetnek vásárolni, szerinte akkor is ilyenként élnék meg, ha amúgy zökkenőmentesen el tudnának menni máskor, mondjuk szombaton.


Semjén nem törődik bele

A kérdésről – mivel Semjén Zsolt KDNP-elnök újra és újra előhozza - a politikus elmondása szerint négy év alatt többször is tárgyalt a pártvezetés, de mindig egyértelműen elutasította azt, elsősorban gazdasági érvek alapján, a vasárnapi forgalom elmaradásából adódó bevételkiesés miatt. A nyilvánosság előtt egy 2011-es konferencián pedig azzal magyarázta a miniszterelnök az elutasítást, hogy „amint meg lehet majd élni heti ötnapnyi munkából, én is azok közé tartozom majd, akik támogatni fogják a vasárnapi zárva tartást. Addig azonban úgy érzem, erre nincsen lehetőségünk”.

Egy VS.hu-nak nyilatkozó kormányzati tisztségviselő szerint semmit nem jelent, hogy a korábbi alkalmakkal ellentétben a kérdésről most egyeztetések indultak és a kormány is tárgyalt róla.


Viktor gyakran játssza azt, hogy látszólag enged. "Persze, Zsolt, nyújtsátok csak be a javaslatot.” Aztán valamin elhasal, vagy elhal az egész. Szerintem ez is el fog

– tette hozzá.


Ezt nem lehet megnyerni

A KDNP kezdeményezését a jelek szerint nemcsak a Fidesz elnöksége, de a párt parlamenti frakciója sem támogatja. A VS által hétfőn a parlamentben megkérdezett legalább húsz fideszes képviselőből mindössze egy mondta azt, hogy jó, ha zárva vannak a boltok vasárnap, a többiek kifejezetten ellenezték a változtatást.

„Ez életformavita. Tizenöt éve még nem bolygatta volna fel a kedélyeket, de ma már nem lehet megnyerni” – mondta például egyikük, többen pedig a „szerencsétlen időpont”, a tiltakozáshullámmal egybeeső időzítés miatt nevezték politikailag veszélyesnek a kezdeményezést.

A megkérdezettek többsége bevallása szerint amúgy maga is szokott vásárolni vasárnap. Sokan járnak hipermarketekbe, de ruha- illetve cipőüzletbe és barkácsáruházba is. Több olyan, kisebb településen élő képviselő is akadt, akit nem érintene a zárva tartás, ennek ellenére úgy látja, hogy nem szabad elvenni a lehetőséget azoktól, akik - mondjuk, mert szombaton dolgoznak - csak vasárnap jutnak el vásárolni.


Az ellenérvek egy másik aspektusát Bencsik János hozta fel saját Facebook-oldalán: „Feltettem egy felkészülést segítő kérdést kereszténydemokrata kollégáim számára: szerintük a keresztényi alapelveknek megfelel-e, hogy csak a nagy áruházak dolgozói számára kívánják szabaddá tenni a vasárnapot? A rendvédelmi, a közüzemi, az egészségügyi ágazatokon kívül nem kellene azt kiterjeszteni minden más ágazatra, hiszen akkor valósulna meg a keresztényi tanítás egyik leglényegesebb eleme. Amennyiben nem így látják, vagy az ország gazdasági helyzete nem tenné lehetővé ennek megvalósítását, akkor le kellene venni napirendről a nagy áruházak vasárnapi zárva tartását” – fejtegette Bencsik, a bejegyzéséhez érkezett számos hozzászólásból pedig úgy tűnt, mások is álságosnak tartják a csak 400 négyzetméternél nagyobb boltban dolgozókra vonatkozó változtatást. „Ha a pihenőnap szentsége a lényeges, akkor vonatkozzon mindenkire és ne keverjük bele a piacszabályozást” – érvelt a VS-nek a párt frakcióelnökségének egyik tagja, aki a testület legutóbbi tanácskozásának tapasztalatai alapján szintén úgy látja, hogy a mostani ülésszak végéig nem lesz törvény a KDNP előterjesztésből.


Seszták is ellenzi

A kezdeményezést a KDNP-n belül sem támogatja mindenki: beszéltünk a változtatást kifejezetten ellenző képviselővel, sőt, úgy tudjuk, Seszták Miklós fejlesztési miniszter sem tartja jó ötletnek a szigorítást.

Semjén Zsolt KDNP-elnök, Harrach Péter frakcióvezető és képviselőtársaik november 6-án nyújtották be javaslatukat a parlamentnek. Harrach korábban egy sajtótájékoztatón azt állította, hogy a kormány is támogatja az elképzelést , Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azonban kifejezetten időszerűtlennek nevezte azt, a nemzetgazdasági tárca pedig cáfolta, hogy kormánydöntés született volna az ügyben . A kérdésről azóta egyeztetést tartott a minisztérium az érintett dolgozói szakszervezetekkel, és megszólalt a miniszterelnök is.


Orbán Viktor múlt heti rádióinterjújából az is kiderült, hogy ő maga is szokott vásárolni vasárnaponként. „Az biztos, hogy az én fejemben nincs olyan terv, hogy befolyásoljuk az emberek viselkedését, az emberek el tudják dönteni, mit csináljanak vasárnap" – magyarázta a kormányfő, hozzátéve, hogy azt sokkal inkább kérdésnek tartja, hogy az emberek kis vagy nagy boltokban költik-e el a pénzüket.