Nem módosítja a forintosítás árfolyamát a Fidesz

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Tegnap rákérdeztünk a pártnál, nyújtanak-e be módosítót, hogy ne a piacihoz közeli árfolyamon váltsák át a devizahitelt forintra. Az egyenközleményt küldték válaszul, a lényeg ebből is kiolvasható.


„A Kúria és a bíróságok csak a bankok elszámoltatására adhatnak lehetőséget, az árfolyamkockázat áthárítására nem. Ezért a kamatok és a törlesztőrészletek csökkentését – amit korábban kedvezményes árfolyamú átváltással terveztünk – a bankok elszámoltatásával valósítjuk meg” - írta a Fidesz a közleményében. Vagyis, kérdésünkre a válasz: nem.


A párt szerint az új forinthiteleknél a fair bankokról szóló törvény garantálja, hogy a kamat nem nő, egy átlagos hitel törlesztőrészlete pedig 25 százalékkal csökken.


Korábban nem volt kizárt a kedvezmény

Rogán Antal frakcióvezető nyáron még az árfolyamváltozás megosztását sem zárta ki, Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke pedig a HírTv-ben nagyjából két hete kacsának minősítette azt az akkor még csak sajtóértesülést, hogy piaci árfolyamon váltanák át a hitelt.


"Hogyha segíteni akarunk a devizahitel-csapdába becsalt embereken, meg a forinthitelcsapdába becsalt embereken, s megnézzük, hogy a két csoport közötti pozíció milyen, akkor a piaci árfolyam a devizahiteleseket olyan mértékben hozná lehetetlen helyzetbe, hogy amit eddig adtunk segítséget, annak semmi értelme nem lenne, nem is ez a szándék, nem is hallottam erről, tehát ez valószínűleg kacsa."

A forintosítás miatt hamar lefagyhat a mosoly a hitelesek arcáról, itt olvashatja el, hogy miért.


Szanyi az Európai Bizottsághoz fordul

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő szerint sérti a pénzügyi önrendelkezés jogát, hogy a kormány elképzelése szerint csak egy nagyon szűk kör tarthatná meg devizahitelét. Egyrészt erre kérdezett rá a Bizottságnál, de arra is kíváncsi, felléphet-e a testület egy eurózónán kívüli ország ellen azért, mert lényegében megszüntette a devizahitelezést. (A devizahitel-felvételnek egyébként évek óta nagyon szigorú követelményei vannak, a kormány elképzelése szerint az tarthatná meg euró- vagy svájcifrank-alapú lakáshitelét, aki ezeket teljesíti.)