Mellár megmenti a Párbeszéd frakcióját

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Nem függetlenként folytatja parlamenti munkáját Mellár Tamás. Azt írta, alapvetően egyetért Karácsony politikájával. A Párbeszéd frakciója ismét ötfős, sok pénz múlt ezen.


Megmaradhat a Párbeszéd parlamenti frakciója, mert Mellár Tamás független képviseől csatlakozik hozzájuk – írja az Origo. Mellár a Facebookon jelentette be, hogy elfogadja Karácsony Gergely invitálását.

A héten a Liberálisok egyetlen képviselője, Bősz Anett bejelentette kilépését, ami az ötfős frakció megszűnését jelentette volna. A Párbeszéd eleve úgy tudott frakciót alakítani, hogy három képviselőjükhöz Bősz és egy szocialista is csatlakozott.

Frakció nélkül a Párbeszéd nagyjából 135 millió forinttól esett volna el.

Bősz azért lépett ki, mert bár a választások előtt Karácsony, Molnár Gyula és Fodor Gábor titkos megállapodást kötöttek, hogy az MSZP és a Párbeszéd fizet a Liberálisoknak, ám pénzt végül nem adtak.

Mellár azt írta, nem veszíti el függetlenségét azzal, hogy a Párbeszéd frakciójának tagja lesz, mert

  • olyan szerződést kötött a frakció vezetésével, hogy nem vonatkozik rá a frakciófegyelem, meggyőződése és lelkiismerete szerint szavazhat,
  • a hozzászólásaiban és a bizottsági munkájában szabad kezet kap,
  • nem lesz semmilyen pártnak a tagja.

Mellár döntésével megmenekül a Párbeszéd frakciója: bizottsági helyekhez jutnak, több időt kapnak a felszólalásokhoz és több pénzből gazdálkodhatnak.

Mellár szerint közismert, hogy alapvetően egyetért Karácsony politikai nézeteivel, ezért vállalt szerepet a jelöltségét segítő tanácsadó testületben és az árnyékkormányában. A mostani megállapodás esetleges anyagi vonatkozásairól nem tesz említést.