Másodfokon is felmentették Hunvald Györgyöt és Weinek Leonárdot

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás / MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

A volt erzsébetvárosi MSZP-s polgármestert, Hunvald Györgyöt csütörtökön a bíróság jogerősen is felmentette a hűtlen kezelés vádja alól – írja Hunvald a blogján. Vele együtt felmentették Weinek Leonárd volt SZDSZ-es zuglói polgármestert és hat másik vádlottat is.


Az ügyészség vádja szerint Erzsébetváros korábbi MSZP-s polgármestere több tízmillió forintnyi kárt okozott az érdekszférájában szétosztogatott „keresztszerződésekkel”, azaz egymás „embereinek” megbízásaival – a bíróság erre azonban nem talált meggyőző bizonyítékot.


Az információt Sebes Péter, Hunvald György védője megerősítette az Origónak. Az ügyvéd a portálnak azt mondta, hogy szóbeli indoklásában a bíró kiemelte „a magas színvonalú elsőfokú ítéletet", szemben a Központi Nyomozó Főügyészség tizenöt oldalas fellebbezésével, amelynek a bíróság egyik pontját sem tartotta megalapozottnak.

„5 évet vett el ez az ügy az életünkből. 6 évvel ezelőtt 2009. február 12-én csütörtökön tartóztattak le, ma is csütörtökre esett ez a nap. Ideje volt, hogy ez a nap is újra kedves legyen” – fogalmazott a politikus.2013-ban a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon már felmentette Hunvald Györgyöt és Weinek Leonárd volt SZDSZ-es zuglói polgármestert, az ügyészség azonban fellebbezett, így az ítélet akkor nem lett jogerős.


Anno a magyar újságírás egyik „fellegvára” dobta be a köztudatba a zuglói és erzsébetvárosi „keresztszerződés gyanúját”, amire az ügyészség azonnal lecsapott és el is kezdődött azonmód „az ügy”

– fogalmazott Hunvald a blogján az évek óta elhúzódó ügy kezdetéről.


Hunvald másik ügyében, az erzsébetvárosi ingatlanpanamaként elhíresült büntetőperben tavaly nyáron született végleges ítélet. Eredetileg csalással is vádolták, de végül „csak” hivatali visszaélés bűntettében mondták ki bűnösnek. A Kúria 2014 júliusában másfél évről egy évre enyhítette a másodfokon kirótt börtönbüntetését. A politikus korábban körülbelül két és fél évet töltött előzetesben, többet, mint amilyen hosszú szabadságvesztésre ítélték.