Magyarországot is érinti az Alstom vesztegetési ügye

Fotó: AFP / FRANCOIS GUILLOT / AFP / FRANCOIS GUILLOT

-

A brit ügyészség már azt vizsgálja, hogy a francia Alstom leányvállalatainak nemzetközi veszteségi botránya Magyarországra is kiterjed-e.


Ez egy szerdai bírósági meghallgatáson derült ki Londonban, számol be a Reuters.

Az Alstom két brit leányvállalatáról és négy alkalmazottjukról már bebizonyosodott, hogy megrendelésekért cserébe hivatalnokokat fizettek le Indiában, Lengyelországban, Tunéziában és Litvániában.

A magyarországi szálról még nem sokat tudni, de az eddigi bizonyítékok alapján a bíróság azt javasolta, terjesszék ki a nyomozást. Az ügyészség mindössze annyit közölt, hogy folytatják a nyomozást, míg az Alstom szóvivője annyit közölt, hogy tudatában vannak a nyomozásnak.

A vizsgált időszakban Magyarországon nagyobb megrendelést az Asltom metrókocsikra kapott. A kettes és a négyes vonalon futnak a francia vállalat szerelvényei, valószínűleg ezek beszerzését érinti a gyanú.

A vesztegetési ügy az Egyesült Államokból indult. Az amerikai nyomozás vesztegetési ügyeket tárt fel Lengyelországban, Indiában, Indonéziában, Kínában, Szaúd Arábiában, Egyiptomban és a Bahamákon is. Az Alstom legalább 2000 óta fizetett le hivatalnokokat ezekben az országokban. Az amerikai nyomozás végén a francia vállalat elismerte a vádakat és rekord nagyságú, 772,3 millió dolláros (213,4 milliárd forint) büntetést fizetett.

Az Egyesült Királyságban az Alstom megpróbálja elérni, hogy ejtsék az ellene felhozott vádakat, részben formai okokra hivatkozva, részben azzal érvelve, hogy az egyik gyanúsított Svájcban maradt, és nem ment el a londoni meghallgatásra. Ha mégis bíróság elé megy az ügy, az első tárgyalási nap 2016 májusában lesz, és két hónapig is eltarthat.