KGB, kínai orvoslás és pacekba mondás - fontos választás lesz Újpesten

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

KGB-s tanfolyamon végzett szocialista, a pártja irányvonalát, ha nagyon enyhén is, de mégiscsak bíráló fideszes és egy jobbikos színekben induló volt válogatott focista, akinek saját párttársai is felemlegetik a „takarodjál, vagy levágom a fejed” mondatát. Ők indulnak neki a vasárnapi újpesti időközinek, amelynek eredménye még a kétharmados többségbe is beleszólhat.


Kiss Péter júliusi halála miatt vasárnap időközi országgyűlési választások lesznek a főváros újpesti-észak-angyalföldi körzetében, hivatalos nevén a 11. számú egyéni választókerületben.


A tét több, mint egy parlamenti hely. Ahhoz ugyanis, hogy a Fidesz megtarthassa a kétharmados többségét a parlamentben, nem szabad embert veszítenie az időközi választásokon. Mivel az újpesti után majd lesz egy veszprémi időközi is Navracsics Tibor brüsszeli kinevezése miatt, a szocialisták meg tudnák bontani a kétharmadot, ha mindkét helyet elviszik. Ha viszont most veszítenek Újpesten, elszáll ez a reményük, mellesleg a fővárosi 10-8-as Fidesz-többség 11-7-re nő.

Ezért lehetett sokak számára meglepő, hogy egy országosan nem túl ismert embert, Horváth Imrét indítja az MSZP, ráadásul olyan múlttal - rendszerváltás előtti határőrként a KGB képezte ki 1984-ben -, aminek kiderültekor a többi baloldali-ellenzéki párt kihátrált mögüle. Tény ugyanakkor, hogy helyben igencsak beágyazott politikusról van szó. Horváth Imre 2006 óta dolgozik helyi önkormányzati képviselőként, körzetében 2006 óta folyamatosan nyert, még a legszűkebb győzelme is 4,5 százalékos előnyt hozott.


Horváth Imre


Horváth Imre írásban válaszolt megkeresésünkre. Azt írta, nem lát problémát a KGB-s tanfolyamban. „Határőrtisztként a hazámat szolgáltam a rendszerváltás előtt és után is. 1997-ben zászlóaljparancsnokként mentem nyugdíjba. Mivel az egykori Szovjetunióban a határőrség a KGB hatásköre alá tartozott, így a továbbképzéseket is ők bonyolították le, ahogy a mai tisztek pedig a NATO szervezése alatt vesznek részt továbbképzéseken. Ha ma egy hazáját szolgáló magyar tiszt részt vesz a NATO képzésén, nem szokás CIA-ügynöknek bélyegezni. Egy szakmai továbbképzés pedig össze sem vethető azzal, ha valaki valóban ügynök volt.” Horváth nyugdíjazása után előbb portásként dolgozott egy önkormányzati intézménynél, majd MSZP-s önkormányzati képviselő volt több cikluson át Újpesten.

Arról, hogy a DK, az Együtt és a PM is elhatárolódott tőle, azt írta: „Politikai partnereink vezetői, úgy tűnik, felhasználják az országos MSZP azon kijelentését, ami az önkormányzati választás után az együttműködés 2014-es választásokon folytatott korszakának végét jelezte. Én ezt megértéssel figyelem, azonban a választás nem erről szól.” Szerinte ugyanis arról szól, sikeres lehet-e a kétharmad megbontása Újpesten.

A korábbi újpesti fideszes parlamenti képviselők munkájával kevéssé elégedett, szerinte többek közt megszavazták a pénzkivonást is az egészségügyből, ami miatt „beláthatatlanul hosszú várólisták alakultak ki”.

„Újpesten mindez a Károlyi-kórház betegellátásának színvonalán megmutatkozott, az Árpád-kórházat pedig bezárták. A most induló kormánypárti jelölt megszavazta a rekordmagasságú, 27 százalékos áfát, a tandíjat, az újpesti szolgálati nyugdíjasok szolgálati nyugdíját elvették” – sorolta továbbá Horváth.Horváth valószínűleg nem véletlen kezdte a kormánypártokat bíráló válaszát az egészségüggyel. Vetélytársa, a tavasszal is rajthoz álló fideszes Hollósi Antal volt már önkormányzati és országgyűlési képviselő, jelenleg pedig a Károlyi Sándor Kórház orvos igazgatója. Ha bejut a parlamentbe, az összeférhetetlenség miatt legfeljebb önkéntes segítőként maradhatna a kórháznál. Meglehet, ki is használná ezt a lehetőséget: „nem azért választanak az emberek közvetlenül képviselőket, hogy aztán azok elszakadjanak teljesen korábbi környezetüktől” - kapcsol kampányüzemmódba a politikus.


Hollósi Antal


Hollósi korábban a parlament egészségügyi bizottságában dolgozott, nevéhez kötődik például a kínai orvoslás engedélyezéséről szóló javaslat. Mint mondja, nem ért a keleti gyógymódok alkalmazásához, de nincs kifogása ellenük. „Sokan tartottak attól, hogy a magyar orvos kollégák majd háttérbe szorulnak, de az élet igazolta, hogy ettől felesleges volt félni” – teszi hozzá.

Az orvos politikus az ágazatban a jól ismert gondok - például az ápolók helyzete - mellett azt is problémának tartja, hogy a műszaki-gazdasági dolgozók helyzete sem a legjobb, miközben „olyan gépek vannak, amiket csak jól képzett technikusok tudnak üzemeltetni”. Az egészségügyi dolgozók jövőjére vonatkozó kérdésünkre azt mondja: bízik benne, hogy az ápolók bérének generális rendezéséből például 2016-ra valóság lehet, szerinte ez csak több lépcsőben lehetséges. Az egészségügyben a Gyemszivel (Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet) kapcsolatban sem bánna némi decentralizációt, miként az oktatásban sem. Felvetésünkre, hogy a párttársai közül Pokorni Zoltán szokott hasonlókat javasolni, azt válaszolja: „A meglátásai általában jók a Zolinak.”


Hollósi Antal


Hollósi ígéretei között szerepel, hogy igyekszik lobbizni a GE tulajdonában lévő, bezárt újpesti Tungsram-strandért, „mindenképpen állami háttér, parlamenti felhatalmazás kellene a strand visszaszerzéséhez”, mondja. Szerinte nem mondhat le Újpest a 3-as metró meghosszabbításáról Káposztásmegyerig (ezt 2020-ig ígéri), illetve energetikai fejlesztésekről, az iskolák mindennapos testnevelésre való felkészítéséről sem.

A politikus szerint nincs rajta nyomás a kétharmad ügyében. Mint mondta, Veszprémben is lesz választás, és biztos benne, hogy ott fideszes jelöltet választanak majd Navracsics Tibor helyére.


Nagy médiavisszhangot kapott a két nagy esélyes mellett a Jobbik színeiben induló negyvenszeres válogatott labdarúgó, Urbán Flórián is. A focista Vona Gábor pártelnökkel és Pörzse Sándorral tartott közös lakossági fórumot szerdán. Utóbbi két politikus többször említette Urbán előnyeként, hogy végtelenül őszinte, „pacekba mondja”, míg a volt focista többnyire azt ismételgette, hogy összefogással le lehet győzni a Fideszt, illetve hogy ő egy végtelenül egyenes ember.Központi téma volt Urbán poroszossága is: Pörzse felemlegette azt a HírTV-ben elhangzott mondatot, hogy Urbán szerint nem finomkodni kell a focistákkal, hanem annyit mondani, „takarodjál oda, mert levágom a fejed”. A focista a parlamentben is elsősorban a sporttal foglalkozna, és tenne a labdarúgás tömegesítése ellen. Szerinte régen olyan kis sportműhelyek voltak, ahol szívvel-lélekkel futballoztak a gyermekek.

A további támogatandó fejlesztésekre és az újpesti strandra vonatkozó kérdésünkre Urbán azt mondta, a strand neki is szívügye, tizenéves korában is ide járt, a visszaszerzését ugyanakkor önkormányzati kérdésnek tartja.

A többi jelölt elleni kampányolásra nem fordítottak különösebb energiákat a fórumon, Pörzse például még azt is megkockáztatta, hogy Horváth „nem úgy volt KGB-s”, csak határőrként kellett elvégeznie a tanfolyamot, a szociáldemokraták színeiben induló Schmuck Andort pedig csak úgy emlegette, mint „az a kövér ember”, aki minden választáson elindul.


Indulók és eddigi eredmények

Az újpesti időközi választáson tizenhárom jelölt indul most vasárnap, köztük a független Szepessy Zsolt, akit az Összefogás Párt éléről és Monok egykori polgármestereként ismerhetnek, és a Zöldek Pártja jelöltje, Ács László. Ő a párt „táblás embere”, a plakátokon meghökkentő üzeneteket tart maga elé, „Putyin nem Monica” – hirdette például az egyik. A Szociáldemokraták jelöltje Schmuck Andor lesz, az LMP-é pedig a 28 éves szociálpolitikus, Kanász-Nagy Máté.

A tavaszi választásokon az alábbi eredmények születtek a választókerületben (százalék):
  • MSZP: 40,67
  • Fidesz: 35,28
  • Jobbik: 12,67

Az EP-választások eredménye az alábbi volt (itt nem voltak körzetek, a IV. kerületi összesített eredményt közöljük, százalékban):
  • Baloldal összesítve (MSZP, DK, Együtt, PM): 40,99
  • Fidesz: 40,04
  • Jobbik: 11,08

Az októberi polgármester-választás pedig ezeket az adatokat hozta (szintén a IV. kerületi adatokat közöljük, százalékban):
  • MSZP: 35,78
  • Fidesz: 52,49
  • Jobbik: 5,39