Juhász Péter feljelent: Portikék 50 milliót kerestek az V. kerületen

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

Juhász Péter közzétette azt a szerződést, amely igazolja: az V. kerületi önkormányzat áron alul adott át egy ingatlant Portik élettársának. Az irat arról szól, hogy az üzlethelyiséget mintegy fél év múlva kétszeres áron értékesítették, az önkormányzat jóváhagyásával.


Juhász Péter, az Együtt belváros-lipótvárosi önkormányzati képviselője Facebook-oldalán tette közzé azt a szerződést, amely szerinte megalapozza készülő feljelentését Rogán Antal fideszes parlamenti frakcióvezető, volt V. kerületi polgármester ellen. A képviselő által posztolt szerződés Juhász szerint arról tanúskodik, hogy Rogán polgármesterként hatalmával visszaélve üzletszerűen, bűnszövetkezetben és folytatólagosan, jelentős értékre követett el bűncselekményt, amikor a kerület tulajdonában álló ingatlanokat áron alul értékesítette azok bérlőinek. (Az ügy kirobbanásáról itt írtunk.)

Az LMP volt főpolgármester-jelöltje, Csárdi Antal, és az V. kerület LMP-s önkormányzati képviselője, Csonka Krisztián többek között ennek kapcsán kezdeményezték a hétvégén, hogy a fővárosban tegyék kötelezően nyilvánossá az értékbecslést minden önkormányzati ingatlanértékesítéskor.

Csonka szerint „hétről hétre borulnak ki újabb csontvázak” a korábban Rogán Antal vezette önkormányzat szekrényéből. A helyzet tisztázása érdekében a képviselő javasolta, hogy a jövőben minden hasonló ügylet nyilvánosan bonyolódjon, emellett az V. kerület nyolc évre visszamenőleg hozza nyilvánosságra minden ingatlanértékesítését.A közzétett szerződésrészlet szerint a Portik Tamás élettársához, Pápa Marianne-hoz köthető Classic Immo Ingatlanforgalmazó Kft. körülbelül fél éven belül kétszeres áron, 50 millió forintos haszonnal adott túl azon az ingatlanon, amelyet korábban a kerületi önkormányzattól, bérlői elővásárlási jogával élve, vett meg 2011 decemberében, kéthavi bérlői jogviszonyt követően.

Rogán Antal még a kerület polgármestereként 2012-ben vizsgálatot rendelt el az ügyben. Az erről szóló jelentés a héten került a nyilvánosság elé. Kiderül belőle, hogy az ügyben semmilyen törvénytelenség vagy szabálytalanság nem történt, viszont a döntés-előkészítő rendszerben változtatásokat javasolt a jelentés, hogy a polgármester és a képviselő-testület minden szükséges információ alapján dönthessen hasonló kérdésekben.

A polgármester később a kerületi jegyzőt felmentette hivatalából bizalomvesztésre hivatkozva. Helyére Sélley Zoltánt nevezte ki, aki korábban az önkormányzati vagyonkezelő vezérigazgatójaként a Pápa Marianne cégével kötött üzletet is előkészítette. A fideszes politikus az ügy nyilvánosságra kerülését követően azt nyilatkozta, nem ismeri Portikot, ám a többi között az Aranykéz utcai robbantás miatt is bíróság előtt álló Portik szerint „Rogán hazudik”.


Juhász és a „drogos maffia”

Azóta Juhász Péter Facebook-bejegyzésére a belvárosi önkormányzat is reagált, igaz, a posztban felvetett vádakra, illetve az állításra, hogy a szóban forgó ingatlant a vevő kétszeres áron értékesítette tovább, a közlemény nem tér ki.


Juhász Péter háta mögé bújva 2014 őszén drogos maffia próbálta megszerezni a Belvárost. Ez nem sikerült, hiszen Juhász Péter csúnyán elvesztette a polgármester választást.

A képviselő, aki ellen az önkormányzat jogi bizottsága hazug és hibás vagyonnyilatkozata miatt eljárást folytat, bosszúból rágalmaz. Az elmúlt egy évben szinte minden héten feljelentette az önkormányzatot. Nem igaz, hogy a hatóságok nem folytatták le a szükséges vizsgálatokat, ellenkezőleg: a hatóságok minden ügyben lefolytatták a nyomozást, Juhász Péter eddigi vádjai hamisnak bizonyultak. A Károly körúti ingatlan ügyében is zajlott vizsgálat, ennek eredményeként távozott az önkormányzat akkori jegyzője.

Pápa Marianne nemcsak élettársán, Portik Tamáson keresztül kapcsolódhatott a kormányzathoz; a Hír24 híradójában az is elhangzott: Pápa Marianne első férje, az azóta már elhunyt Szetlik Ferenc, a Négy Tigris piac egykori üzemeltetője Habony Árpád édesanyja, Szetlik Mária testvére, vagyis a miniszterelnök tanácsadójának nagybátyja.

A kerületi önkormányzat egy hete kiadott közleménye szerint nem tudhatták, hogy ki volt akkor, vagy éppen jelenleg kicsoda Portik Tamás élettársa, hiszen sem Portik Tamással, sem cégeivel soha nem álltak kapcsolatban.Nem ez volt az egyetlen

Az V. kerületben régóta működik az a rendszer, hogy a bérlők kedvezményesen megvásárolhatják a bérelt ingatlant, az önkormányzatnál rendszerint a kerület anyagi helyzetére hivatkozva járultak ehhez hozzá. Az eddig tárgyalt esethez hasonlóról most az Egyenlítő blog is beszámol. Ebben a kedvezményezett az L.V.L.S.H. Kft.-n keresztül a Fehérvár FC korábbi ügyvezetője, Maráczy Endre volt.

A 2011-ben adócsalásért elítélt Maráczy az Egyenlítő blog szerint az önkormányzati vagyonrendeletet kihasználva bérlőként jelentkezett be egy 792 négyzetméteres Károly körúti önkormányzati ingatlanba, amelyet mindössze két havi bérlés után több mint 60 millió forinttal a piaci ár alatt vehetett meg.

Az Egyelítő blog megjegyzi, hogy a kerületi ingatlanok áron aluli eladásához az akkori szocialista képviselők is asszisztáltak, hozzátéve, hogy igen jól teljesítettek a Rogán-érában a szocialistákhoz köthető civil szervezetek is: százmilliós támogatást kaptak az önkormányzattól.