Index: Kihátrál a Fidesz a kötelező drogteszt mögül

Forrás: Comedy Central

-

Az Index kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy hétfőn este már arról egyeztettek a jobboldalon, hogy csak önkéntes formában vezessék be a 12-18 éves fiatalok számára az ellenőrzéseket.


Rogán Antal frakcióvezető már a hétfői frakcióülés után is elmondta, hogy bár a többség támogatta a nyilvánosan Kocsis Máté által felvetett ötletet, úgy gondolják, hogy a tesztnek a gyerekek esetében semmilyen jogkövetkezménye nem lehet, és az eredményt is csak ők meg a szüleik ismerhetik meg. Mint megírtuk, ő még azt mondta, hogy nem kötné szülői beleegyezésen, hanem támogatja az általános vizsgálatot.
Az Index információi szerint viszont most már ott tart a javaslat, hogy csak akkor kell vizsgálatra menniük a fiataloknak, ha azt ők maguk, vagy szüleik kérik. A 14 év alatti korosztálynál a szülő kérhetné, 14 év felett pedig egy közösen tett nyilatkozat alapján lehet tesztet végeztetni.

Az Index forrásai szerint a Fidesz képviselői közül sokan jogilag kivitelezhetetlennek tartják, hogy az újságírókra, vagy más foglalkozási csoportokra is kiterjesszék a kötelező drogtesztet.
Azt a portálnak is megerősítették, hogy a javaslat nem Kocsis Máté kommunikációs vezető ötlete volt. A Hvg.hu írt arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kommunikációs stábja, vagyis Habony Árpád csapata találta ki a tervet.