Horváth András is megszólalt az Amerikából kitiltottak kapcsán

Fotó: Vs.hu/Kozma Zsuzsi / István Hajdu

-

A volt adóellenőr, Horváth András a Népszavának azt nyilatkozta, hogy az általa januárban feltárt milliárdos áfacsalások és a magyar kormányzathoz köthető személyek Amerikából való kitiltása között összefüggés lehet.


A volt adóellenőr a lapnak ismertette, hogy az egyik forrása szerint két amerikai multicéggel kapcsolatban is korrupciós kísérlet történt. A két vállalat pedig egy olyan magyar gabonakereskedelmi cég vásárlója volt, amely Horváth András szerint milliárdos áfacsalásokban vett részt. Bizonyos személyek kenőpénzt próbáltak kérni a két amerikai vállalattól (ezek egyike nagykereskedelmi cég, a másik gyártással is foglalkozik).


A volt NAV-ellenőr egyébként a gabonakereskedelmi cég áfacsalásairól már januárban a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársainak is részletesen beszélt. Vallomásában Horváth akkor azt is elmondta, hogy az érintett gabonakereskedelmi céggel kapcsolatos adóhatósági vizsgálatot felsőbb - NAV-on belüli - utasításra leállították. A volt adóellenőr szerint azt nem tudni, hogy a korrupciós kísérletben résztvevő személyek állami szerv alkalmazásában álltak-e.


Mint ismert: eddig nem cáfolt sajtóhírek szerint a NAV elnöke, egyik helyettese és egy alacsonyabb beosztású NAV-os rajta lehet azon a kevesebb, mint tízfős listán, akiknek megtiltották a beutazást az Egyesült Államokba.