Hivatalosan is megszűnt az SZDSZ

-

Értesüléseink szerint szeptemberben megszűnt a Szabad Demokraták Szövetsége. Információinkat mind Szabadai Viktor, a párt utolsó ügyvezető elnöke, mind Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék sajtószóvivője megerősítette. Pető Iván volt pártelnököt nem rázta meg a hír.


A Fővárosi Törvényszék szeptemberben megállapította a Szabad Demokraták Szövetségének megszűnését - tudta meg a VS.hu.

Kérdésünkre Szabadai Viktor, a párt utolsó ügyvezető elnöke – aki jelen volt a megszűnésről döntő határozathozatalon – azt mondta: a Fővárosi Törvényszék tárgyalása tíz-tizenöt percig tartott, az ügyész keresete alapján a Fővárosi Törvényszék állapította meg a megszűnést.

A Fővárosi Törvényszék megkeresésünkre azt írta, a határozat még nem jogerős. „A Fővárosi Törvényszék állapítja meg az ítélet jogerőre emelkedését. Erre akkor kerülhet sor, ha az ítélet kézbesítésétől számított tizenöt napos fellebbezési határidő alatt fellebbezést nem nyújt be egyik fél sem” - írták.

Szabadai ezzel kapcsolatban a VS.hu-val közölte: nem fellebbezett, és nem is fog. Hogy még mindig nem jogerős a döntés, annak az az oka, hogy a fellebbezésre adott határidő a szabályszerű kézbesítéstől kezdődik, ami elhúzódhat, ha a címzett nem veszi át a levelet.

Az SZDSZ megszűnésével kapcsolatban a VS.hu megkereste a párt két leghosszabb ideig regnáló elnökét.

  • Az 1997-től 1998-ig, majd 2001-től 2007-ig elnökösködő Kuncze Gábor nem kívánt nyilatkozni.
  • A párt élén 1992 és 1997 között dolgozó Pető Iván azt mondta, amikor 2009-ben Retkes Attila elnök lett, számára gyakorlatilag megszűnt az SZDSZ. „2010-ig működött a parlamenti frakció, úgyhogy valamilyen formális kapcsolat még maradt” – tette hozzá. „Az elmúlt években nem foglalkoztam az azóta névleg létező SZDSZ-szel. Megszűnése nem jelent nekem érzelmileg többet, mint például az MDF-é vagy bármely más, 1990 után létezett párté” – mondta a volt politikus.

A bírósági szervezetkeresőben cikkünk megjelenésekor még működő szervezetként szerepel az SZDSZ. A párt az egyik nagy rendszerváltó párt volt, 1990-ben és 1994-ben is a második legjobb eredményt hozta a parlamenti választásokon. A gyengülése 1998-ban kezdődött, 2010-ben már kiszorult a parlamentből.