HírTV: Magánbizniszt csinált a Iszlám Közösség az egyházi támogatásból

-


A HírtTV Célpont című műsora szerint magánzsebekbe vándorolt egy része annak a pénznek, amelyet a Magyar Iszlám Közösség szociális feladatokra kapott az államtól. (Az adást ide kattintva nézheti meg.) A modell lényege az volt, hogy a Közösség beállt egy szociális ellátóintézmény mögé, így másfélszeres szorzóval járt az állami normatíva az ellátásra. Ebből a pluszpénzből kellett visszaosztani egyeseknek állítja a televízió. A Kelet-Magyarországi Szociális Szolgáltató Központot és a Kelet-Magyarországi Humán Szolgáltató Központot szerezte meg az Iszlám Közösség; az érintett ellátóhálózatnak több mint ötezer ellátottja van a műsor szerint.


Az adásban bejátszanak egy hangfelvételt is, amelyen állítólag Bolek Zoltán, a Közösség vezetője beszél arról az egyik szolgáltató volt tulajdonosával, hogy a hitéleti támogatás, azaz az egyházi szorzó tíz százalékát kell visszaosztani. A narrátor szerint ez havi 4 millió forintot is jelenthetett. Az idősgondozó volt tulajdonosa feljelentést tett, az ügyben befolyással üzérkedés gyanúja miatt nyomoz a rendőrség. Az Államkincstár pedig felfüggesztette a támogatást, és megkereste a NAV-ot, amely aztán eljárást indított.


A Célpont közölte azt is, hogy az Iszlám Közösség szeretetszolgálatát vezető két ember, N. Zsolt és O. Mariann hatod-, illetve kilencedrendű vádlottként szerepel a takszöv-ügyként elhíresült, 11 milliárdos, bűnszervezetként elkövetett csalás perében. Előbbit 30, utóbbit 15 rendbeli csalással vádolják.