Hazai koncepciós eljárásokról beszél a Magyar Iszlám Közösség

-

Bizonyítottság hiányában megszüntette az eljárást a rendőrség a közösség és az általa működtetett szeretetszolgálat ellen. Ezt az iszlám vallás magyarországi gyakorlóit tömörítő szervezet közölte. Januárban a Magyar Nemzet írt róla, hogy a Magyar Iszlám Közösség vezetése milliókat követelt az egyházi finanszírozásért cserébe egy szociális szolgáltató cégtől.


A Magyar Iszlám Közösség válaszokat vár, az ellene indított koncepciós eljárásokkal kapcsolatban – írja közleményében a szervezet.


Azt érzékeljük, hogy a társadalom számára hasznos, több ezer rászorult számára mindennapi segítséget jelentős szociális tevékenységünket jogilag megkérdőjelezhető adminisztrációs intézkedésekkel gátolják, a Magyar Iszlám közösség vezetőit és intézményeinek vezetőit valótlan vádakkal el kívánják lehetetleníteni.

A Magyar Iszlám Közösség azonnali tájékoztatást vár az illetékes állami szervektől karitatív tevékenysége akadályozásának okairól.


A szervezet jelentős szociális ellátórendszert épített ki az elmúlt években. A Gondoskodó Központ palettáján idősotthonok, anyaotthon, fogyatékosellátás és oktatás is szerepel. A szeretetszolgálat két legfontosabb intézménye a Kelet-magyarországi Szociális Szolgáltató Központ és a Kelet-magyarországi Humán Szolgáltató Központ.

„A korábbi tulajdonos azért társult az iszlám közösséggel, mert így egyházi finanszírozásban részesült, az állami normatíva pedig ezért másfélszeresére nőtt” – írta akkor a Magyar Nemzet, hozzátéve: ebből a pénzből kellett a közösségnek visszaosztani körülbelül négymillió forintot havonta.

A HírTV Célpont című műsorának birtokába még hangfelvétel is került, amelyen állítólag Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség vezetője és a szolgáltató volt tulajdonosa egyezkedik a pénzről. Az idősgondozó volt tulajdonosa feljelentést tett bűnszervezetben elkövetett csalás, zsarolás és befolyással üzérkedés miatt. Az ügyben nyomozás indult, és az EMMI is vizsgálatot rendelt el, de a közösség állítása szerint a rendőrség már meg is szüntette az eljárást.